,,Nu dor, nici luptele pierdute,
nici rănile din piept nu dor,
cum dor acele brațe slute,
care să lupte nu mai vor.
Cât inima în piept îți cântă
ce-nseamnă-n luptă-un braț răpus?
Ce-ți pasă-n colb de-o spadă frântă,
când te ridici c-un steag, mai sus?
Înfrânt nu ești atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ți-s.
Adevăratele înfrângeri,
sunt renunțările la vis!".
(Îndemn la luptă, poet Radu Gyr)
GAVRIL BABICIU
PE URMELE INTREGITORILOR DE ȚARĂ
Editura Marist, Baia Mare, 2021, 528 p., ISBN 978-606-8801-33-99.
Zilele astea, chiar și în context pandemic, am fost martor că s-a scris o pagină din istorie noastră. Am fost! Am văzut! Am auzit! A avut loc lansarea volumului Pe urmele întregitorilor de țară, autor col. (rez.) Gavril Banciu - un om extraordinar, un patriot înflăcărat, născut și crescut în sentimentul dragostei de țară, glie și neam. Fără pretenția de a fi istoric, după cum ne mărturisește chiar Domnia Sa, dar cu un adevărat cult pentru eroii neamului care s-au jertfit pentru patrie, pentru pământul străbun. Rar îți este dat să mai întâlnești așa oameni, precum, militarul de carieră, col. (rez.) Gavril Babiciu, un motiv în plus de a mulțumi (chiar de două ori!). Întâi pentru că există asemenea oameni, în fața cărora îți ,,ridici pălăria", vorba românului și-apoi, pentru invitația personală de a participa la evenimentul lansării. Un eveniment excepțional. Atât cu participanți, prezenți fizic, cât și on line, că tot suntem în plină criză. Participanți? Destul de mulți, dar fiecare în parte păstrând și respectând regulile impuse de contextul epidemiologic - mască de protecție, distanțare socială, etc. Felicitări, domnule comandant Gavril Babiciu, pentru organizarea în amănunt a acestei lansări de carte. Felicitări, domnule comandant Gavril Babiciu, pentru această apariție editorială de excepție, mărturie irevocabilă a istoriei adevărate. Felicitări, domnule comandant Gavril Babiciu, pentru modul în care ați organizat activitatea în line, cu personalități ale culturii românești, din țară și din Diasporă. Voi reveni cu detalii într-un semnal editorial amplu, în cel mai scurt timp. Deocamdată, am vrut să punctez, în doar câteva vorbe, emoția și bucuria acestei întâlnirii minunate. Fără pretenția că i-am amintit pe toți cei care s-au implicat în organizarea evenimentului, pe toți cei care au luat cuvântul sau au susținut într-o formă sau alta această minunată lansare, voi da câteva nume de referință, repet, cu scuzele de rigoare pentru cei care au fost uitați, omiși, nenumiți în acest scurt popas.
Claudiu Pintican, gazda noastră de la Sala Teatrului ,,ARARAT", Baia Mare, moderatorul acestui eveniment (și acum am specificat și locația unde a fost organizată lansarea!), ne-a delectat cu câteva din cele mai minunate poezii scrise de George Coșbuc (Decebal către popor), Adrian Păunescu, Mihai Eminescu (Ce-ți doresc eu ție), Radu Gyr (Îndemn la luptă) și alte poezii, rostite în stilul caracteristic Domniei Sale, fiind un excelent recitator. Felicitări, Claudiu Pintican, pentru fiecare moment poetic dăruit. Și pentru că ,,povesteam" de poezie, înainte de a aminti susținătorii autorului Gavril Babiciu, vă mai dăruiesc și eu, trei strofe din poezia Decebal către popor, autor George Coșbuc, pentru că prea frumoasă a fost rostirea și prea frumos s-au încadrat toate acestea în contextul lansării volumului.
,,Viața asta-i bun pierdut,
Când n-o trăiești cum ai fi vrut!
Și-acum ar vrea un neam călău,
S-arunce jug în gâtul tău,
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem și-al doilea rău?
Din zei de-am fi coborât,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit,
Flăcău ori moș îngârbovit,
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit.
Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta și-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par,
Că orișicare laș fugar!
Murmurul, azi și orișicând,
E plânset în zadar!"
(George Coșbuc, Decebal către popor)
Și-acum, promisiunea! Contextul lansării volumului se leagă de activitățile legate de sărbătorirea Centenarului României, iar organizatorii și susținătorii sunt: Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I., filiala ,,Pintea Viteazu", Maramureș și Asociația Națională ,,Cultul Eroilor - Regina Maria", filiala Maramureș.
Locul de desfășurare al evenimentului - Sala Teatrului ,,ARARAT", Baia Mare, director (azi, gazdă și moderator) actorul Claudiu Pintican.
Susținători și participanți - mulți prieteni, printre care: Lucia Pop (istoric și muzeograf), pr. militar dr. Daniel Achim (I.J.J. Maramureș), pr. ..... cei care au și dat creștinească binecuvântare acestui eveniment. Printre invitații prezenți am observat pe Carmena Felicia Băințan, Maria Berciu și Ștefan Herțeg (Liga Scriitorilor Români - filiala Maramureș). Cadre militare în rezervă ale M.A.I., membri în Asociațiile amintite.
VASILE BELE
Chiuzbaia, 31 octombrie 2021
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu