vineri, 29 octombrie 2021

Două partide incompatibile, PNL şi USR

 


Autodefininându-se ca formaţiuni de dreapta, obligate de împrejurări, practic condamnate să guverneze împreună, între USR şi PNL sunt mai multe diferenţe decât asemănări.

Este opinia unui fost preşedinte al PNL. Crin Antonescu afirmă că nu a văzut niciodată atâta ostilitate între două partide aşa cum vede acum la PNL şi USR. Faptele arată că are dreptate.

Ostilitate există şi în interiorul PNL. Chiar mai multă. În această perioadă frământată, se află în viaţă, cinci foşti preşedinţi ai istoricului Partid Naţional Liberal. Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban. Pe lângă aceşti clasici în viaţă mai trebuie adăugaţi copreşedinţii după fuziunea PNL-PD Vasile Blaga, Raluca Turcan, Alina Gorghiu.

Succesorul acestor politicieni care, într-o formă sau alta, au condus România, este Florin Cîţu. El moşteneşte o tradiţie a ostilităţilor de tot felul, interne şi externe. Ca într-o haită de lupi în care masculul alfa este obligat zi şi noapte să-şi apere poziţia.

Dacă PNL ţine atât de mult să-şi păstreze eticheta de cel mai vechi partid din România, de singurul partid istoric care a supravieţuit după cataclismul comunist, acest partid nu pare să aibă nici cel mai mic respect faţă de istoria lui recentă. Toţi cei mai sus enumeraţi, cu excepţia celor două femei, Raluca şi Alina, sunt pe tuşă.

Desigur, nu trebuie lăsat pe dinafară Klaus Iohannis care a ocupat funcţia de preşedinte al PNL câteva luni, din iunie până în noiembrie 2014 când a fost ales preşedinte al României. Se înscrisese în PNL doar cu un an înainte, în februarie 2013.

Istoria PNL din ultimii 20 de ani este dominată de ură şi dezbinare la vârf. Baza este solidă, după cum spune şi ultimul preşedinte mazilit, Ludovic Orban. Trecând în fugă peste disensiunile şi scandalurile interne care au marcat viaţa acestui partid, ajungem rapid la relaţia PNL cu USR. Cum s-ar putea armoniza relaţiile cu USR când PNL nu s-a putut înţelege nici cu el însuşi?

Aşadar, când Crin Antonescu spune că nu a văzut niciodată atâta ostilitate între două partide ar trebui să se uite şi la muntele de ostilitate din interiorul PNL. Cu cine nu s-a certat PNL, ce alianţe făcute cu entuziasm nu au fost desfăcute cu scandal?

A guvernat alături de PSD, partid despre care spune că este adversarul lui tradiţional. Există, desigur, adversari tradiţionali, după natura ideologiilor şi doctrinelor. Partidele de stânga şi partidele de dreapta, adversare prin definiţie, din când în când lasă adversitatea la o parte şi îşi unesc forţele pentru a guverna o ţară. Exemplul devenit clasic este SPD şi CDU din Germania. Partidul Social Democrat din Germania şi Uniunea Creştin-Democrată ar putea fi un model pentru PSD şi PNL. Dar nu sunt. Pentru că PNL are şi a avut mereu câte un partid de dreapta care i-a furat electoratul.

Fuziunea PNL-PDL a fost realizată tocmai pentru a aduna forţele de dreapta. Nu bine a dispărut PDL că a apărut USR. Mai trebuie pus la socoteală şi PMP, care a luat aproape cinci procente la ultimele alegeri. Prin redistribuire, cea mai mare parte s-au dus la PSD, altele la USR, AUR şi UDMR.

PNL nu se poate socoti un partid mare la nivelul ţării, ci doar cel mai mare partid de dreapta. Sondajele de ultimă oră reflectă această situaţie. Dacă PSD se află undeva între 35-40%, cele 17-22 de procente ale PNL trebuie adunate cu cele 12-15 procente ale USR, la care desigur se mai adaugă cele 3-4 procente ale PMP şi astfel avem tabloul complet al stângii şi dreptei politice din România.

În realitate, judecând spectrul politic după doctrine, între PSD şi dreapta fărâmiţată este o diferenţă de 5-6-7 procente. Una normală, date fiind condiţiile grele în care se guvernează în timpul acestei pandemii blestemate.

În linii mari, generalului Nicolae Ciucă i se cere să adune într-un singur sac aceste firimituri. Florin Cîţu, şeful lui politic, este produsul firesc al veşnicei viermuieli din PNL. Ce exemple, ce modele poate urma acest tânăr politician?

În mod firesc, şi Ludovic Orban se înscrie în această tradiţie a dezbinării interne care a marcat întreaga existenţă a PNL-ului din ultimii 20 de ani. Ultimul pe lista foştilor preşedinţi puşi pe făraş, rupe şi el o bucăţică din partid. La votul din Senat au lipsit doar două voturi pentru a fi adoptată legea Certificatului Verde. Sunt cele două voturi ale senatorilor disidenţi care îl urmează pe Ludovic Orban.

Până vineri, Nicolae Ciucă, prim ministru desemnat, promite că va prezenta noul guvern. În cel mai bun caz se poate ajunge de unde s-a plecat. Astfel cele două partide ostile, învârtindu-se în jurul cozii, cum fac câinii turbaţi, ar putea ajunge să nu se mai certe unul de la guvernare altul din opoziţie, ci să se certe amândouă fiind la guvernare.

Palatul Victoria ascunde multe urlete şi pumni bătuţi în mese.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu