miercuri, 30 mai 2012

Sezonul ciupercilor a început


  Deşi vremea a fost destul de capricioasă, cu nopţi şi dimineţi friguroase, iată că au apărut primele ciuperci comestibile în Rezervaţia de stejar pedunculat „Bavna” Lucăceşti – Fersig.
    În Piaţa Agroalimentară ( „Piaţa Mare”) din Baia Mare, ieri, 29 mai a.c. cu 15 lei se comercializa kilogramul de ciuperci de stejar, ciuperci aduse din zona „Stejarul”, pădurea aflată între localităţile Şomcuta Mare şi Satulung.
    Sfatul meu este însă să fiţi cu mare băgare de seamă de la cine cumpăraţi şi mai ales cum le preparaţi pentru a evita orice risc de intoxicare, deoarece intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, anual, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană. Pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Însă tentaţia este mare, o zeamă pe hribe face cât două gratare din carne de porc, după umila mea părere.

                                                                                     Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu