vineri, 4 octombrie 2013

Audieri la comisia pentru Rosia Montana

Comunicat de presă senator Sorin BOTA

 Senatorul PSD Sorin Bota a prezentat comisiei pentru Rosia Montana starea poluarii in localitatile maramuresene aflate in imprejurimile iazurilor cu cianuri, precum si efectele in timp ale infestarii cu arsen si metale grele ale fantanilor din partea de vest a judetului.
Praful cu cianuri, ce se ridica de pe haldele de steril si malul iazurilor cu cianuri de la Bozanta si Tautii de Sus in zilele cu vant, se depune peste culturile locuitorilor din zona, ajungand de multe ori sa fie inhalate de acestia. Numarul de bolnavi de cancer, in zona Baia Mare, a ajuns cu mult peste media oraselor din Romania si acest lucru se datoreaza in mare masura si acestor exploatari cu cianuri.
Cel mai important lucru, in finalul discutiilor, a fost solutia pe care senatorul Sorin Bota a propus-o comisiei. Aceasta solutie urmeaza sa fie prezentata in fata Parlamentului si se refera la renegocierea clauzelor juridice si comerciale din contractul cu RMGC, intens discutate si mediatizate. „Acest contract ar putea fi impartit in doua faze: in prima faza doar unul din cei patru munti sa fie exploatat, timp in care vom vedea daca ceea ce prezinta pe hartie si in teorie reprezentantii Gold Corporation este sustenanabil, fezabil si suficient de sigur din punct de vedere al protectiei mediului. Daca toate lucrurile sunt asa cum ei le prezinta azi, vom putea trece in faza a 2-a a exploatarii zacamintelor sau nu. In termen de un an de zile, domnul Goldstein ar putea finaliza tehnologia prin metoda tiosulfatului de sodiu la scara industriala si daca aceasta se incadreaza in parametrii de rentabilitate pe care domnia sa i-a prezentat atat in fata comisiei, cat si cu alte ocazii, RMGC ar trebui sa recurga la achizitionarea acestei tehnologii, si in Romania sa se utilizeze numai aceasta tehnologie pe baza de tiosulfat de sodiu. Pentru ca acest lucru sa se realizeze, Guvernul va trebui sa acorde sprijin in vederea obtinerii autorizatiilor necesare pentru constituirea fazei tehnologice, de probe si teste necesare in vederea punerii la punct a tehnologiei prin tiosulfat de sodiu. Proiectul poate fi implementat pe o parte a fostei platforme Romplumb, la Baia Mare, pusa la dispozitie de catre stat pe baza de contract de comodat timp de un an de zile. Uzina Romplumb are dotarile necesare pentru a putea fi implementat acest proiect la scara industriala suficient de mare pentru a putea fi demonstrata viabilitatea ei. Inventatorul, cu sustinerea pe care o are din partea municipalitatii la Baia Mare, ar putea suporta cheltuielile pentru dezvoltarea tehnologiei”, a precizat senatorul maramuresean.
„Vrem minerit, dar nu cu orice pret si fara respectarea normelor de mediu.  Cantitatea si calitatea metalelor pretioase trebuie sa fie controlate de Monetaria Statului, iar tehnologia trebuie sa respecte cele mai drastice norme de mediu, asa cum am expus si in proiectul meu de lege cu privire la exploatarea resurselor naturale cu continuturi de metale pretioase ale Romaniei,” a concluzionat senatorul Sorin Bota.

Cabinetul senatorului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu