O bucătărie sau o cămară plină de dulciuri, snacks-uri sau
alte alimente nesănătoase îţi vor îngreuna viaţa dacă ţi-ai propus să mănânci
mai sănătos. Aşadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să încetezi să
mai cumperi alimente nesănătoase pe care să le ţii în casă, iar în schimb să te
înconjori numai de produse sănătoase pe care le poţi folosi în reţetele tale.
Iată câteva alimente care nu ar trebui să-ţi lipsească dacă
vrei să mănânci sănătos:
1. Verdeţuri
proaspete în frigider (spanac, pătrunjel, mărar, rucola, salată, valeriană,
busuioc)
Cumpără săptămânal câteva legături de pătrunjel şi mărar pe
care să le ai la îndemână în timpul săptămânii. Ele se păstrează foarte bine în
frigider, după ce le speli, le scurgi şi le închizi într-o pungă care se
închide ermetic. De asemenea, poţi să iei o o caserolă cu rucola, spanac sau
valeriană pe care să le ţii în frigider pentru a consuma mai multe salate
proaspete care conţin verdeţuri.
De asemenea, spanacul de exemplu poţi să-l foloseşti la
tocăniţe, supe, smoothie-uri, dar şi pentru paste. Este bogat în fier,
magneziu, vitamina A, vitamina K şi mulţi alţi nutrienţi. Poţi să alegi şi
spanacul congelat pe care să-l ai mereu la îndemână în congelator.
2. Leguminoase
(năut, fasole uscată, linte, mazăre)
Aceste boabe au o cantitate însemnată de proteine şi le poţi
folosi în foarte multe reţete sănătoase. Poţi să le cumperi la pungă (uscate)
sau la conservă. Mazărea congelată este delicioasă şi este bine să ai mereu
câte o pungă în congelatorul tău. Năutul şi fasolea la conservă pot să-ţi fie
de folos pentru a le adăuga în salate, supe sau tocăniţe pentru un plus de
proteine, atunci când nu foloseşti carnea. De asemenea, poţi să prepari din ele
un soi de pateu (humus, fasole bătută) pe care-l poţi consuma la micul dejun pe
pâine integrală prăjită.
3. Avocado
Conţine grăsimi sănătoase care sunt esenţiale pentru inimă
şi creier. El poate să înlocuiască brânza (care conţine grăsimi saturate, rele
pentru inimă) în salatele de crudităţi. Poţi să-l foloseşti pentru a face un
dressing sănătos şi cremos pe care să-l pui peste salatele de crudităţi. De
asemenea, avocado pisat şi amestecat cu puţină ceapă, sare şi piper merge de
minune peste o felie de pâine integrală prăjită.
4. Fructe ( mere,
pere, banane, prune, nuci)
Cumpără în weekend câteva fructe pe care să le ţii la
îndemână în bucătărie pentru a avea gustări sănătoase. Merele, bananele,
portocalele, rodiile, grepfrutul şi mandarinele sunt câteva dintre fructele
pentru care poţi opta.
5. Iaurtul grecesc
Poate să înlocuiască smântâna, maioneza sau untul, reducând
astfel cantitatea de grăsimi saturate. Cumpără 3-4 iaurturi pe care să le ai
pentru micul dejun, dressing-uri sau ciorbe, dacă le preferi cu smântână.
6. Seminţe crude
Conţin proteine şi grăsimi bune, fiind perfecte pentru
gustări, dar şi peste salate de fructe sau de crudităţi. Optează pentru
migdale, nuci româneşti, caju, seminţe de susan, seminţe de dovleac, seminţe de
cânepă, seminţe de in, seminţe de floarea-soarelui şi seminţe de chia.
Dr.
IULIAN COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu