vineri, 19 septembrie 2014

...cu entuziasm, spre evul mediu !

Aşa cum s-a-ntâmplat mereu de-a lungul istoriei, în perioade tulburi, marcate de scăderea nivelului de trai şi de educaţie, oameni tind să-şi caute refugiul în religie şi să apeleze la o reţetă uşor de urmat şi relativ ieftină, pentru obţinerea beneficiilor pe care viaţa şi propriile puteri şi calităţi întârzie să le aducă. România nu face excepţie. Compensarea lipsei de evoluţie în planul civilizaţiei cu un amalgam ritualic de simboluri şi dogme este din ce în ce mai pregnantă şi, concomitent, mai contrastantă cu ceea ce se-ntâmplă în ţările în care catedralele sunt transformate în biblioteci publice.
La noi se sfinţesc maşini, coteţe de găini, lifturi, telescaune, candidaţi la preşedinţie şi… ghiozdanele şcolarilor. Cică asta te ajută să iei note bune. “Lumina credinţei te va ajuta să găseşti cunoştinţele în timpul examenelor şi testelor” Sigur, şi învăţatul ar fi o soluţie, dar… cine ştie ce mai descoperi prin cărţile astea laice? Mai nou, poţi să te şi împrumuţi de la biserică, pentru că, nu-i aşa, de ce să nu înmulţească şi ea cinstit banii publici obţinuţi de la guvern?
Am scris textul acesta pentru că am văzut o ştire. Un sobor numeros de popi a sfinţit o zonă de pe platoul Bucegilor, unde se va construi… aţi ghicit, o biserică!  Nu contează că acolo e Rezervaţie Naturală, că nu există avize de construire, că distanţa dintre suflete şi cer nu se măsoară în kilometri. Nu! Important e că trebuie ocupat orice petec de pământ cu un lăcaş de cult. Exact ca în cazul supermarketurilor de la fiecare colţ de stradă, până la urmă tot vor intra oamenii să-şi cumpere ceva de acolo. Dar măcar acestea din urmă nu sunt din bani publici!
Dar, evident, faptul că suntem la coada Europei la nivel de trai, de civilizaţie şi de educaţie, nu e explicat, parţial, de diferenţa dintre cele două fotografii, ci de invidia pe care ne-o poartă toţi ceilalţi, care ne vor răul şi fac tot ce e posibil să ne boicoteze!


                                                                             Radu Herjeu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu