luni, 20 octombrie 2014

Poetul Ioan Romeo Roşiianu a citit la Cenaclul Scriitorilor, după mai bine de zece ani!

 Sâmbătă, 18 octombrie 2014, după aproximativ 12 ani de când a lipsit dintre cercurile literare ale Maramureşului, a venit la întâlnirea cu Poezia şi membrii Cenaclului Scriitorilor din Maramureş, poetul Ioan Romeo Roşiianu, un critic literar valoros al anilor 1990, trăitor pe atunci în Bucureştiul lui Fănuş Neagu, Laurenţiu Ulici, Nicolae Manolescu, Romul Pop, Traian T. Coşovei şi mulţi, mulţi alţii.
       Faptul că a acceptat provocarea preşedintei Florica Bud a făcut ca sala „Ion Burnar” să fie plină! Toţi cei prezenţi nu au regretat faptul că au venit la cenaclu într-o zi de sâmbătă autentică, de toamnă bogată.
 Poetul Ioan Romeo Roşiianu, redactor şef la ziarul „Necenzurat”, a citit poezii de dragoste, care vor face parte din noul volum „Scrisoare de dragoste neexpediată” . Subtitlul cărţii este
 „ 45 de ani de dragoste conspirativa şi 69 de poeme rănite”, cadou pentru persoanele de gen feminin din viaţa lui. Recitând un număr de douăsprezece poeme, publicul prezent au descoperit în dânsul un poet romantic, nostalgic şi extrem de original.
         Despre Ioan Romeo Roşiianu s-au spus atât de multe cuvinte frumoase încât am să sintetizez prin cuvintele unora: Valeriu Sabău: „Poezia prietenului Roşiianu este un monolog interior într-o iubită care poate fi a noastră, a tuturora, de unde şi valoarea intrinsecă a poemelor sale”. Gelu Dragoş: „Îi ştiu poezia. Ştiu de asemenea că este un romantic incurabil. Şi totuşi, când mai are timp să scrie?” Betty Kirchmajer Donca: „Versurile sunt o introspecţie în trăirile copilăriei şi totodată o filozofie a vieţii trăite”. Ioan Hada: „Versurile lui Roşiianu ne duc cu un secol în urmă la ortodocşii elegianişti.” Vasile Dan Marchiş: „Am auzit azi metafore deosebite, care de la Ion Burnar încoace nu s-au mai auzit în acastă sală care-i poartă numele.” Vasile Tivadar: „Ioan Romeo Roşiianu este un răsfăţat al poetelor prezente şi un exemplu minunat, deoarece respectă părinţii, iubitele, frumosul.” Ioan Meteş Morar: „Însuşi viaţa lui este o poezie.” Ioana Ileana Şteţco: „Poezia citită este prezentabilă şi scoate în relief un poet şi om vulnerabil.” Luisa Neruţ: Poezie de dragoste autentică, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că nu degeaba îl cheamă Romeo”. Săluc Horvat: „Ion al nostru  şi-a a spus schimbat substanţial stilul de scriere, care este de o calitate superioară.”
        Florica Bud concluzionează că următoarea întâlnire a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureş va fi în data de 15 noiembrie 2014 şi va citi scriitorul Vasile Tivadar, iar faptul că poetul şi ziaristul Ioan Romeo Roşiianu a acceptat provocarea ei, a dus la un eveniment cultural deosebit întâmplat în sânul cenaclului nostru.



                                                                                        Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu