Directia de Sanatate Publica a
judetulul Maramures recomandă populaţiei
judetului consumul exclusiv de ciuperci din cultură, şi nu din flora spontană a
pădurilor, din cauza intoxicaţiilor grave pe care acestea le pot provoca şi
care pot duce chiar la decesul celor care le consumă.
Intoxicaţiile cu ciuperci pot fi
provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi
a fenomenului de contaminare cu spori între ciupercile comestibile şi cele
otrăvitoare.
Toxicitatea ciupercilor depinde
de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea
ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui
intoxicat.
Simptomele intoxicaţiei cu
ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină
conţinută de acestea, şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la
ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).
Intoxicaţiile cu perioadă de
incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute şi
maximum 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii
arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare
a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
Intoxicaţiile cu perioadă de
incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul
ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări
gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie,
manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri,
după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul.
DSP Maramures recomandă, de asemenea,
populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci
să se prezinte in cel mai scurt timp la structurile de primiri urgente: Centre
de permanenta, Camere de garda din spitale, Compartimente primiri urgente etc.sau
să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.
CONDUCEREA
DIRECTIEI DE SANATATE PUBLICA MARAMURES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu