miercuri, 22 octombrie 2014

Scandalul ofițerului acoperit. Mihai Răzvan Ungureanu, atac la adresa lui Traian Băsescu

Fost director al Serviciului de Informații Externe  ( S.I.E. ) timp de 5 ani, Mihai Răzvan Ungureanu i-a adus critici lui Traian Băsescu în problema scandalului ofițerului acoperit. Acesta spune că președintele a implicat serviciile secrete într-un scandal politic și nu era cazul într-un stat de drept.
„Legea e clară şi spune că nimeni nu are voie să afle sursele, metodele de lucru, tehnica internă a obţinerii unei informaţii. În domeniul securităţii naţionale, există norme imperative care stipulează limitativ condiţiile în care asemenea informaţii ar putea fi comunicate. Nu există o prevedere explicită în legislaţie care să autorizeze preşedintele să aibă acces la numele personalului care desfăşoară activitate informativă. Mai mult, dacă citim legea securităţii naţionale, observăm că preşedintele nici nu apare că beneficiar al informaţiei, beneficiarul fiind CSAT ca organism. Deci toţi şi în mod egal.
Concluzia este că, dacă dorim ca o anumită funcţie sau un anumit organ al statului să aibă acces la astfel de informaţii, atunci trebuie modificată legislaţia, pentru că pe ce avem acum acest lucru nu este posibil.
Nu există un abuz al SIE. Trebuie să înţelegem un lucru, calitatea de angajat al unui serviciu e supusă unei legi a secretului absolut. Când cineva, de la altitudinea funcţiei de preşedinte, vine şi spune fără dovezi că X este ofiţer al cuiva, e în teritoriul declaraţiei politice foarte riscante, nu însă neapărat şi în teritoriul adevărului.
Iar declaraţia politică primeşte valoare de adevăr doar pentru că o pronunţă o funcţie mare. Acesta e argumentul autorităţii. Din motive de ordin politic, serviciile au devenit subiect al declaraţiilor. Iar serviciile sunt foarte vulnerabile pentru că nu se pot pronunţă public. Competenţele şi caracterul activităţii, conform legii, presupun o doză foarte mare de discreţie", declară fostul şef SIE, pentru ziare.com.


                                                                Ionuț Fantaziu 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu