joi, 9 octombrie 2014

Rolul poveştilor în educaţia copiilor

Ce rol au poveştile în educaţia copiilor?
Poveştile joacă un rol foarte important în educaţia copiilor noştri. Fie că alegi să-i citeşti sau să-i spui din memorie una dintre poveştile sale preferate, această activitate contribuie la stimularea creativităţii copilului, la dezvoltarea vocabularului său, la consolidarea relaţiei voastre şi la însuşirea unor principii morale esenţiale în educaţia sa.
Deşi desenele animate şi jocurile pe tabletă sunt foarte atractive pentru cei mici, acestea nu vor putea înlocui niciodată misterul, fascinaţia şi emoţia unui basm.
Poveştile stimulează receptivitatea!
Copiii adoră să le vorbeşti. Precum un burete, creieraşul lor absoarbe toate informaţiile pe care adulţii le împărtăşesc cu ei. Din acest motiv, toţi copiii sunt deosebit de receptivi şi atenţi atunci când li se citesc poveşti. Personajele din basme, întâmplările prin care trec acestea şi deciziile pe care sunt nevoite să le ia joacă un rol decisiv asupra viziunii pe care cei mici o au asupra realităţii şi a modului în care ajung să se comporte în societate.
Lupta între bine şi rău!
Poate cea mai importantă contribuţie pe care o au poveştile asupra personalităţii copiilor este reprezentată de capacitatea de a construi caractere puternice. Basmele îi învaţă pe cei mici ce înseamnă curajul, forţa şi înţelepciunea. Le arată că, de cele mai multe ori, pentru ca binele să triumfe asupra răului trebuie să treci prin încercări grele şi să perseverezi. Aşa este şi în viaţa reală. Există şi bine şi rău. Există şi personaje curajoase, înţelepte şi cinstite care muncesc mult şi urmează calea dreaptă către realizare, tot aşa cum există şi personaje care nu se opresc de la nimic în încercarea lor de a-şi atinge scopurile. Incontestabil, poveştile îi iniţiază pe cei mici în viaţă şi îi ajută să facă diferenţa între bine şi rău.
Alegerea poveştii potrivite!
Poveştile au rol moralizator şi de cele mai multe ori prezintă situaţii sau personaje cu care copiii se pot identifica. Atunci când alegi o poveste, gândeşte-te la fricile, complexele sau problemele cu care se confruntă copilul tău. Dacă cel mic are o teamă de întuneric atunci citeşte-i o poveste în care personajul învinge această teamă. Dacă nu vrea să-şi împartă lucrurile atunci îi poţi spune o poveste din care să înveţe importanţa generozităţii.
Este esenţial să-i împărtăşeşti poveşti educative care să-l înveţe cât de important este să fii bun, cinstit, sincer şi generos cu cei din jur. O poveste trebuie să influenţeze pozitiv şi constructiv caracterul celor mici, trebuie să transmită un mesaj moralizator, să-i înveselească şi să aibă capacitatea de a-i transpune în lumea magică pe care ei o îndrăgesc atât de mult.
Imaginile sunt şi ele foarte importante. Alege cărţi de poveşti care să conţină poze cât mai viu colorate şi animate, capabile să-i sugereze copilului întâmplările povestite. Cei mici reţin mai uşor istorisirile care sunt însoţite de imagini cât mai reprezentative. Prin asocieri corecte, mintea lor va înţelege cu o mai mare uşurinţă cuvintele şi acţiunile pe care i le transmiţi.
Poveştile contribuie enorm la educaţia copiilor clădind caractere puternice, insuflând curaj şi principii morale fără a neglija iscusinţa şi înţelepciunea. Cu alte cuvinte, basmul focalizează atenţia micuţului către aspectele pozitive ale vieţii, fără a nega dificultăţile, oferindu-i răspunsuri şi soluţii cu ajutorul cărora să lupte împotriva obstacolelor reale. Preluare CuCopiii.Ro

                                                                                 C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu