miercuri, 2 septembrie 2015

CINE ”FACE” ANTICORUPTIA IN ROMANIA: PENALI, SECURISTI, BEIZADELE DE MILIARDAR

În martie 2012, guvernul Mihai Razvan Ungureanu a adoptat prin HG un document de maximă importanță pentru bătălia anticorupție, așa numita Strategie naţională anticorupţie pe perioada 2012-2015, la pachet cu Inventarul măsurilor preventive anticorupţie şi a indicatorilor de evaluare, precum şi cu Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2012-2015. Documentul poartă 17 semnături grele, ale factorilor guvernamentali responsabili. Analizată, acum, trei ani mai tîrziu, lista semnăturilor ne dă fiori reci: majoritatea responsabililor cu anticorupția sunt penali, au legături cu fosta Securitate ori au promovat pe bază de nepotism.
 Primul semnatar al HG din martie 2012, însuși premierul Mihai Răzvan Ungureanu, devenit între timp șef al SIE, nu a explicat nici pînă în ziua de azi cum și de ce a încasat soția sa sume amețitoare de la compania austriacă OMV, din poziția de medic la Fundeni. La adresa lui au fost formulate acuzații încă și mai grave, însă, potrivit cărora ar fi devenit premier în baza lobbyului unor companii străine cu interese de miliarde în România.
 Ministrul de Interne Gabriel Berca, arestat de DNA, a fost trimis săptămîna trecută în judecată pentru trafic de influență și șpăgi de sute de mii de euro.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, are dosar la DNA disjuns din gala Bute.
Un alt semnatar, Răzvan Mustea, fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul MRU, apare în referatul DNA în dosarul Microsoft, alături de Elena Udrea, fiind acuzat de procurori că făcea presiuni în favoarea ei. Mustea, nașul Elenei Băsescu, e și un exemplu clar de nepotism, fiind fiul unui mare afacerist vrîncean, sponsor al PDL și ginerele mîinii drepte a lui Marian Oprișan, l-am numit pe Horia Furtună.
Dezsi Attila, fost electrician minier, fost secretar general al guvernului, a fost implicat, potrivit relatărilor presei vremii, în retrocedări ilegale de păduri, pe vremea cînd deținea postul de prefect de Hunedoara.
Alexandru Macovei, fost președinte al ANI, a devenit șef al acesteia, în 2008 în urma unei așa zise proceduri de selecţie organizate de Consiliul Naţional de Integritate, în fapt, însă, el fiind ales pe baza rudeniei cu fostul ministru al Justiției, Monica Macovei. Dezvăluirea aparține senatorului PSD Valer Marian, și a fost făcută într-o declarație politică în Senat, acesta dezvăluind că șeful ANI se înrudește cu fostul soț al europarlamentarului PDL, procurorul Valentin Macovei. În 2006, Macovei a fost dat afară din DNA pentru ineficienţă în activitate şi absenţe repetate de la serviciu, mai declara senatorul.
Cristina Trailă, fosta șefă a ANRMAP a fost acuzată de Elena Udrea de veritabil jaf în instituție, de ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, că a produs pagube de peste un miliard pde euro statului român, în timp ce Cătălin Ivan, europarlamentar PSD, a declarat că Elena Udrea și Cristina Trăilă, fosta șefă a ANRMAP, fac obiectul unei anchete a Comisiei Europene privind fraudarea a 505 milioane de euro. Trăilă, acuzată și de favoritisme, a rămas celebră și pentru formula ”cumnata nu îmi e rudă”.
Gabriel Oprea, ministru al Apărării pe atunci, este suspectat azi că are nu unul, ci mai multe dosare la DNA, ținute, deocamdată, sub obroc.
Bogdan Alexandru Dragoi, ministrul Finanțelor, este fiul fostului general Dan Drăgoi, convertit în afacerist de succes după revoluție la braț cu Victor Stănculescu, condamnat ulterior la ani grei de pușcărie. Drăgoi Jr. e un băiat de casă al lui Adriean Videanu, ceea ce i-a asigurat, în bună parte, ascensiunea fulminantă.
Un alt semnatar, președintele AEP, Octavian Opriș, a fost acuzat de legături cu fosta Securitate, insuficient lămurite de CNSAS, în timp ce Leonard Orban e fiul unui fost colonel de Securitate.
11 dintre cei 16 semnatari ai Strategiei Naționale Anticorupție, documentul care stabilea normele de evaluare a riscurilor instituționale de corupție și implementarea măsurilor de combatere a lor, au, iată, ei înșiși, probleme serioase și trecem peste faptul că nici restul nu au fost scutiți deplin de controverse. Marea întrebare e: cînd lupii sunt puși, în haită, să elaboreze planul de apărare a stînei, ce șanse mai au oile?



                                                          Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu