joi, 25 februarie 2016

Prefectul Anton Rohian a participat la ședința Colegiului Prefectural

 Miercuri, 24 februarie, la Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural, condusă de prefectul ing. Anton Rohian. Ordinea de zi a întâlnirii a cuprins următoarele teme: Raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş pe anul 2015 (a prezentat  Dragoş Năcuţă - Inspector Şef); Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe timpul manifestărilor şi adunărilor publice desfăşurate la nivelul judeţului Maramureş în anul 2015 (a prezentat Lt. Col. Petru - Marcel Florişteanu - Inspector Şef, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş); Evaluarea activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş în anul 2015 (a prezentat Lt. Col. Ioan - Daniel Mureşan - Inspector Şef).
Dragoș Năcuță a afirmat că obiectivul strategic al Inspecției Muncii în ultimii ani este combaterea fenomenului muncii fără forme legale, reușindu-se progrese semnificative în acest sens. În 2015, inspectorii ITM Maramureş au efectuat un număr de 1643 controale la tot atâtea  unităţi economice. Au fost constatate 2.849 neconformităţi, pentru care au fost sancţionaţi 299 de agenţi economici, aplicându-se 442 de sancţiuni, din care 128 de amenzi, în valoare totală de 802.600 lei. În 2015, din cele 817 societăți comerciale, avand în total un număr de 61.265 angajați, din care 30.634 de femei, la care au fost efectuate verificări având ca scop identificarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale, au fost depistați în controalele efectuate de către inspectorii de munca un număr de 29  angajatori care practicau munca fără forme  legale, la care lucrau fără contract individual de muncă 43 de persoane, dintre care 26 de femei. Cuantumul amenzilor contravenționale aplicate  a fost de  430.000 lei. Munca la negru este cel mai des întâlnită în restaurante, baruri, în domeniul textil și cel de pază și protecție. În ceea ce privește munca la negru în agricultură, cazurile sunt greu de depistat și de ținut sub control.
Lt. col. Petru - Marcel Florişteanu a declarat că în 2015 jandarmii au participat la 461 misiuni de asigurare a ordinii publice, dintre care cele mai importante au fost sărbători precum Hora la Prislop, Tânjaua de pe Mara, manifestările prilejuite de Sfintele Paști, Sărbătoarea Castanelor, precum și manifestările sportive (handbal feminin și masculin). De asemenea, jandarmii au fost prezenți la manifestări de protest: 8 pichetări ale unor obiective bancare și 15 mitinguri și marșuri organizate în urma tragediei de la Clubul Colectiv. Peste jumătate din total (250) l-au constituit manifestările cultural-artistice, religioase și promoționale.
Prefectul ing. Anton Rohian a lăudat activitatea Jandarmeriei, amintind felul pozitiv în care aceasta a colaborat cu Instituția Prefectului, în special în momentele de criză, cum a fost meciul de fotbal dintre FC Baia Mare și Steaua București. Prefectul a mai amintit intervențiile discrete și eficiente ale Jandarmeriei la competițiile internaționale, la manifestările culturale din diferite comunități și și-a exprimat speranța că anul 2016 va fi un an liniștit, cu toate că va avea loc o competiție electorală.
Dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, a tras un semnal de alarmă legat de monumentul haiducului Pintea Viteazul, amplasat în fața inspectoratului care îi poartă numele, precizând că el trebuie restaurat, apărat de diverși concetățeni care, mai ales de sărbători, încearcă să îl batjocorească și să îl distrugă. Marchiș a propus ca statuia să fie mutată și pentru că, aflându-se lângă un obiectiv militar, nimeni nu are voie să se apropie de statuie sau să o fotografieze. Lt. col. Florișteanu s-a arătat deschis la ideea de a fi stabilite anumite zile în care monumentul să poată fi vizitat, promițând că se va interesa dacă acest lucru este posibil.
Lt. col. Ioan – Daniel Mureșan a arătat că, în  anul 2015, serviciile profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Maramureş au fost alertate la 8186 situaţii de urgenţă, în medie 22,43 pe zi. Comparativ cu anul 2014, numărul situaţiilor de urgenţă la care ISU a fost solicitat a crescut cu 635 intervenţii.
Printre greutățile întâmpinate de ISU Maramureș, lt. col Mureșan a menționat: insuficiența fondurilor necesare pentru desfăşurarea activității; uzura accentuată a parcului auto, ceea ce determină creşterea cheltuielilor de mentenanţă; gradul redus de asigurare cu echipament de protecţie; probleme întâmpinate în acordarea timpului de recuperare pentru timpul desfăşurat peste programul normal de lucru, pentru personalul care lucrează în ture; nealocarea fondurilor necesare pentru realizarea obiectivelor de investiţii propuse; lipsa unui psiholog.
Prefectul ing. Anton Rohian a declarat că apreciază activitatea ISU Maramureș, alături de care se află la datorie, într-un mod foarte responsabil, 24 de ore din 24. Prefectul a declarat că se lucrează, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat, la depășirea greutăților menționate și la aducerea activității ISU Maramureș la parametri de normalitate.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu