luni, 22 februarie 2016

Prefectul Anton Rohian a participat la lansarea cărții „Oina pe plaiuri maramureșene” de Viorel Bălin

Luni, 22 februarie, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc lansarea cărții „Oina pe plaiuri maramureșene” de Viorel Bălin. Alături de autor, care s-a aflat în slujba sportului cu minge mică și baston timp de 25 de ani, în prezidiu s-au aflat prefectul ing. Anton Rohian și directorul bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, ambii foști jucători de oină.
Viorel Bălin a subliniat faptul că oina este singurul joc sportiv sută la sută românesc și a arătat asemenările acestuia cu baseball-ul, sportul național american. Cu toate acestea, diferențele de percepție ale celor două sporturi sunt imense, oina fiind ignorată de mass-media românească, în timp ce baseball-ul este un sport de o imensă popularitate în SUA.
Prefectul Anton Rohian a vorbit despre felul în care “unii oameni, într-un anumit moment al vieții lor, au făcut istorie” și a mărturisit că era la curent cu activitatea sportivă a lui Viorel Bălin încă de mic. Rohian a subliniat importanța oinei pentru identitatea noastră națională și și-a amintit cât de prețuit era acest joc la țară, înainte de 1989, când tinerii preferau să facă sport în aer liber și nu “socializau” cu tabletele și telefoanele în mână. De loc din Groși, o comună care a dat mari valori în domeniul oinei, prefectul a amintit numele câtorva familii ai căror reprezentanți s-au afirmat în acest sport, făcându-se cunoscuți la nivel județean și național. În final, Anton Rohian a îndemnat să nu lăsăm în uitare istoria Maramureșului, să nu uităm cine suntem și să încercăm să cinstim în continuare sportul care ne reprezintă, sportul nostru național.
Evenimentul a fost moderat de dr. Teodor Ardelean, care a afirmat despre carte că, oricât ar fi de redusă ca dimensiuni, este mare ca importanță pentru județ și pentru țară.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu