Cu toate că de ceva vreme plouă, nu știu exact dacă aceasta este ca pe vremea lui Bacovia, dar lumea săturată de acest fenomen îndelungat, au venit în număr mare, mult mai mare. decât membrii cotizanți.
Doamna Băințan Carmena adresează cuvântul de bun venit următorilor participanți: Milian Oros, Rocneanu T., Oancă Aurelia, Velea Aurelia, Ioan Meteș Morar Chelințeanu, Vasile Dan Marchiș, Lazăr Ioan Purcărețu, Hada Ioan, Mureșan Otilia, Dragomir Ignat
1- prezentarea noilor membrii ai Filialei
2-domnul Meteș Morar va citi din proaspătul volum al domniei sale
3- ne prezintă pe domnul Oniga Iacob, membru al Filialei, băimărean.
Domnul Oniga spune că nu a cunoscut faptul că avem în Baia Mare o filială. A devenit membru prin trimiterea domnului acad. Al Florin Țene la filiala noastră. Și-a dorit deschiderea sufletului prin literatură, deoarece ca fost ofițer de informatie, mai mult trebuia să păstreze ceea ce cunoștea, datorită profesiei. Acum dorește să-și deschidă sufletul spre societate. Are in lucru o dramă și încă una despre care nu vorbește încă.
Doamna Băințan îi aduce laude deoarece i-a citit cărțile domnului Oniga, persoana care și-a cerut primirea in Cenaclu.
Dă cuvântul domnului Ioan Meteș Morar- Chelințeanu care citește proză: "Lelea Marga"
Doamna Băințan Carmena face o trecere în revistă a timpului in care se situiează paginile citite.
Vasile Dan Marchiș laudă autorul pentru materialul citit.
Domnul Milian Oros spune că aceste materiale vor prezenta celor ce vin etapele istorice prin care a trecut poporul nostru. Este un material bun și care a punctat bine situațiile prezentate. Trebuie felicitat.
Doamna Uță arată că lecturarea a fost făcută cu intonație și a impresionat prin aceasta chiar dacă unele virgule mai lipsesc.
Domnul Lazăr spune că cele citite îl determină și pe el să scrie astfel de intâmplări din satul lui.
Doamna Mureșan spune că este o scriitură bună, o cronică a timpului trecut. Sunt necesare unele corecturi la arhaisme și cuvinte luate din alte limbi să fie trecute la si sol traducerile.
Domnul Dragomir Ignat spune că. materialul este bătătorit ca temă, și și-ar dori abordarea acestei acțiuni și din alt punct de vedere. Are nevoie și de alte actiuni prin care să-și descrie satul.
Doamna Velea îl felicită și spune că acest material î-a dat unele idei pe care le va prelucra in viitor.
Doamna Băințan arată sunt multe cuvinte din alte limbă, care ar trebui puse la subsol, parere și a domnului Oros.
Tot Meteș citește cateva poezii:"Luntrași peste timp și Măsura timpului"
Domnul Dragomir apreciază un salt a poeziei din acest volum față de precedentul volum tipărit. Poezia este metaforă. Trebuie s-o simți, altfel nu este poezie.
Domnul Hada Ioan spune că și el a sesizat creșterea în bine a poetului Meteș. Poezia lui este muzică. Despre proză spune că cele citite intradevăr este o temă foarte folosită in ultimul timp.La poezie este bun, să rămână la poezie.
Dan Marchiș spune că ar fi bine să nu se amestece proza cu poezia. Despre poezie are o părere foarte bună. Conține elemente literare bune.
Se discută, de domnul Oros, cum vom proceda cu materialele ce sunt trimise la redacție pentru revista Filialei. Se va decide ce se poate și ce nu se poate include in revistă.Se insistă asupra unor elemente necesare de executat la tipărirea viitoarei reviste. Cu aceasta Cenaclul de astăzi se incheie.
Trimis de pe iPad-ul meu Toma G. ROCNEANU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu