marți, 3 ianuarie 2017

România sub drapel secuiesc în manualul de Istorie aprobat de Ministerul Educaţiei. În altă carte şcolară, autorii susțin că frații noștri de peste Prut nu sunt moldovenii, ci rușii.

România condusă de incompetenți? Mii de elevi au învățat, an de an, în trei manuale aprobate de Ministerul Educației că României îi corespunde steagul secuilor pe harta Europei şi că dincolo de Prut trăiesc doar ruși.
În manualele de Istorie de clasa a IV-a apar, sub forma unor hărți, câteva informații cel puțin controversate privind teritoriile și suveranitatea mai multor țări din Europa. Astfel, din paginile celor trei manuale reiese că „frații noștri de peste Prut“ nu sunt moldovenii, ci rușii, că Ucraina e tot a rușilor, că în tot spațiul fostei Iugoslavii și în Albania trăiesc doar sârbi și că drapelul României este, de fapt, steagul secuiesc.
Manualul de Istorie de clasa IV-a al editurii Corint (autori: Bogdan Teodorescu și Corina Andrei), aprobat printr-un ordin al ministrului Educaţiei din octombrie 2016, îi învaţă pe elevi, la pagina 27, prin harta „popoarelor de azi“, că dincolo de Prut există doar poporul rus.
Nici Basarabia, nici Ucraina nu sunt trecute pe această hartă, toată zona de la Nord-Est de România fiind locuită exclusiv de ruși, potrivit autorilor de la Corint. „Se pare că oficialii din Ministerul Educației nu au aflat că rușii sunt tare, tare departe de Prut. Sunt departe și de Nistru, fiindcă între români și ruși mai sunt ucrainenii, un popor mai numeros decât toți vecinii noștri laolaltă“, ne-a declarat profesorul arădean Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România, cel care a descoperit aceste „anomalii“ în cărțile de Istorie din învățământul primar.
Ministerul Educaţiei a răspuns, pentru „România liberă“, că interpretarea profesorului Dolha, potrivit căreia manualul editat de Corint i-a înlocuit pe basarabeni și pe ucraineni cu ruși, este „tendențioasă“. „În ceea ce privește harta care se regăsește la pagina 27 a manualului în cauză, facem precizarea că aceasta trebuie privită strict din perspectiva rolului ei în rezolvarea exercițiilor aplicative din cadrul temei «Popoare de ieri și de azi», care debutează la pagina 20. După cum se poate observa, este vorba despre popoare și nu despre spații istorice precum Basarabia sau Rusia“, se arată în replica Ministerului Educației.
Instituţia ține să precizeze că manualul cu pricina „a înregistrat cel mai mare punctaj la indicatorul calitate – 49,18 puncte din 50 posibile, în urma evaluării științifice efectuate în cadrul procedurii de licitație deschisă“, titrează România Liberă.
Probabil cea mai controversată reprezentare grafică apărută într-un manual școlar din România este o hartă a Europei, în care țării noastre îi corespunde steagul secuiesc, la fel cum Germaniei îi corespunde drapelul german, Franței, cel francez și așa mai departe. Este vorba despre un manual de Istorie pentru clasa a IV-a destinat elevilor de limbă maghiară, apărut la editura T3 KIADO (autor Zsigmond Zoltan-Karoly), aprobat de către Ministerul Educației. Opt generații de elevi de clasa a IV-a, începând din 2006 până în 2014, au învățat că drapelul țării în care trăiesc, România, este steagul secuiesc.
„În paginile acestui manual, despre Tratatul de la Trianon se spune, pe banii statului român, că este Dictatul de la Trianon. În cuprinsul acestui manual sunt multe hărți, 22 la număr, dar niciuna a României sau al vreunui stat medieval românesc“, susține Viorel Dolha.
Culmea este că manualul editat de T3 KIADO a fost conceput fără să încalce programa școlară în vigoare. „Programa nu îi cere autorului acestui manual în limba maghiară să trateze distinct tema «România», ci îi cere ferm doar «comunități ale minorităților de pe teritoriul actual al României». Prin urmare, autorul nu ar fi fost obligat să pună vreo hartă a României, fiindcă programa cere explicit și limitativ doar «Simbolurile Uniunii Europene (drapel, imn, ziua Europei)»“, explică profesorul arădean.
În schimb, potrivit programei școlare, autorul avea obligația transcrierii și a însușirii toponimiei și a numelor proprii și în limba română. În ciuda acestei obligații, în manual regele Carol I apare doar ca I Karoly.
Ministerul Educației a răspuns, pentru „România liberă“, că manualul apărut la editura T3 KIADO nu mai este în vigoare din 2014, odată cu aprobarea unei noi programe școlare în învățământul preuniversitar. Pe de altă parte, tot ministerul susține că „la licitația pentru manualele școlare destinate elevilor de clasa a IV-a nu s-au prezentat ofertanți cu proiecte de manual de istorie în limba maternă maghiară“. Astfel, „până la traducerea/elaborarea manualelor de istorie în limba maghiară maternă, cadrele didactice au obligația de a utiliza în procesul de predare-învățare-evaluare exclusiv informațiile prevăzute în programa școlară în vigoare“, precizează Ministerul Educației. Cu alte cuvinte, manualul incriminat nu mai e în vigoare, dar nici nu a fost înlocuit cu altul.
De asemenea, Ministerul Educației a refuzat să numească inspectorii care au aprobat folosirea acestor manuale în școli, deși „România liberă“ a solicitat această informație. Îi numește, în schimb, profesorul Viorel Dolha: Doru Dumitrescu, inspector pentru specialitatea „istorie“ și Gabriela Droc, inspector pentru învățământul primar.
                                                                NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu