luni, 16 aprilie 2018

Ce a făcut guvernul în ultimele o sută de zile?


 Au trecut o sută de zile de la instalarea guvernului Dăncilă şi încă nu s-a înregistrat niciun scandal uriaş. De remarcat că  în acest răstimp a scăzut şi intensitatea protestelor. PSD are tot dreptul de a sărbători acest lucru.
Cum opoziţia nu se face auzită decât ca un zgomot de fond, continuând în aceeaşi notă disonantă să vorbească despre aceleaşi lucruri neinteresante pentru public, PSD face din orice nimic un eveniment. Aşa este şi analiza activităţii guvernului la o sută de zile.
S-a vorbit despre o posibilă remaniere. Premierul spune că nu va fi schimbat niciun ministru, cu toate că se merge cu viteze diferite. Viorica Dăncilă este prea binevoitoare. Se vede de la distanţă că sunt miniştri care nu performează. De fapt, actualii miniştri par să fie cei mai slabi din toate guvernele de până acum. Au fost aleşi pe un singur criteriu, al fidelităţii. Fidelitate echivalentă cu obedienţa.
Realitatea este că guvernul şi-a propus un singur obiectiv: majorarea salariilor. Ca să poată onora acest lucru încearcă să scoată bani şi din piatră seacă. Ultima găselniţă îi vizează pe românii din străinătate. Ei vor trebui să dovedească de unde au banii pe care-i trimit acasă. Tot ce depăşeşte 1000 de euro va intra în atenţia organelor care controlează spălarea banilor.
  Dacă opoziţia ar urmări cu mai mare atenţie activitatea guvernului ar observa uşor că PSD s-a specializat în luarea măsurilor mici, dar aberante. Luat la bani mărunţi cel de-al treilea guvern PSD-ALDE nu rezistă la o critică punctuală. Din dorinţa de a demonstra că se munceşte neîntrerupt, aşa cum promitea Liviu Dragnea după alegerile din 2016, ministerele emit ordine, instrucţiuni, norme tehnice, precizări, regulamente, circulare etc. etc care pe de-o parte alimentează birocraţia, pe de altă parte îşi subordonează şi mai mult instituţiile din teritoriu.
În mod paradoxal, şeful partidului de guvernământ devine cel mai aplicat critic al guvernului. Recent Liviu Dragnea tuna şi fulgera împotriva miniştrilor care se opun descentralizării. Vom vedea la analiza activităţii pe primele o sută de zile dacă se va mai pomeni de acest lucru. PSD este ultimul partid din Europa care să adopte măsuri de descentralizare. Prin urmare, deşi sunt criticaţi la grămadă, niciun ministru nu va fi pedepsit pentru că s-ar opune descentralizării.
S-a ajuns la un punct în care a dispărut cu totul individualitatea miniştrilor. Membri guvernului devin pe zi ce trece nişte iluştri necunoscuţi. Atâta vreme cât nu fac probleme, adică nu vorbesc, nu vor fi schimbaţi. Practic în spaţiul public ies cu declaraţii vreo 4-5 miniştri. Fără ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, fără ministrul de Finanţe Orlando Teodorovici, fără Petre Daea de la Agricultură, fără Tudorel Toader, prins în lupta cu şefa DNA, fără Teodor Meleşcanu, destul de discret, guvernul PSD-ALDE este format din anonimi.
Ce activitate să controlezi? Dar PSD este imprevizibil. Poate scoate ştiri din orice. Membrii Comitetul Executiv Naţional probabil vor dori să afle cine sunt miniştri care merg cu viteza melcului. Printre ei se află ministrul Economiei, al Educaţiei, dar şi cel al Culturii, responsabil cu Centenarul.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu