marți, 3 aprilie 2018

Strungi în frontieră

Poliţiştii frontierişti apără graniţa de traficanţii de bunuri sau persoane, responsabilitatea lor este mare, căci ne aflăm la frontiera externă a UE, impenetrabilitatea acesteia fiind o condiţie pentru admiterea României în spaţiul european Schengen de liberă circulaţie, ceea ce ne dorim atît de mult. De reuşita grănicerilor depindem cu toţii!
Dacă vom atinge acest scop, nu va dispărea controlul la graniţa cu fraţii români din R. Moldova şi Ucraina, ceea ce ne va durea în continuare. Poliţiştii de frontieră se străduiesc să combată migraţia ilegală şi infracţionalitatea transfrontalieră, sînt dotaţi cu tehnică de supraveghere, patrulează continuu, au de-a face cu infractori, cu reţele de crimă organizată, cu fapte penale grave. Graniţa este o simplă fîşie de teren înierbat, pe care creşte vegetaţie forestieră din cauza neîntreţinerii (primăriile acuză lipsa de fonduri), ceea ce îngreunează misiunea patrulelor de zi şi noapte!
Ofiţerii şi agenţii de poliţie de frontieră primesc salariu, soldă, apoi pensie specială, se pensionează mai repede, avînd în vedere periculozitatea meseriei lor, iar pentru abateri de la regulament, cei indisciplinaţi sînt sancţionaţi – au fost 37 de cazuri în 2017. În timpul controalelor la graniţă, apare riscul de mită, sistemul de supracontrol fiind anemic, iar numărul cazurilor de rezistenţă la corupţie rămîne mic, unul în 2017. Poliţiştii sînt ajutaţi de cîini de serviciu – incoruptibili 100%!
Este informaţie publică suma cheltuită în 2017 de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei: 118.864.696 lei, pentru paza a circa 500 km de frontieră. Cu aceşti bani, s-ar putea construi un zid de beton, dar oare am stopa grupurile infracţionale ce acţionează în special în sectoarele Tarna Mare, Negreşti, Sarasău, Valea Vişeului, Brodina, Vicovu de Sus şi Siret? Prezenţa grănicerilor este necesară, căci contrabandiştii se adaptează mereu, găsesc breşe, au ajuns să transporte ţigaretele cu drona, şi trebuie să primească replică.
Prin cele 10 puncte de frontieră din judeţele Satu Mare, Maramureş şi Suceava, trec anual 8 milioane de călători şi 3 milioane de autovehicule, din care o mie sînt amendaţi, cercetaţi penal, iar mărfurile traficate sînt confiscate. Contrabanda cu ţigări nu poate fi stopată, cîtă vreme diferenţa de preţ este mare! Se face trafic şi cu chihlimbar (au fost confiscate 114 kg în 2017), coarne de cerb (680 de bucăţi – ne dăm seama de nivelul braconajului), bijuterii (13 kg). Fără control, grupurile s-ar structura şi ar tinde spre crima organizată. Cei mai „valoroşi” sînt migranţii din Orientul Apropiat care vor să intre ilegal în UE, ei plătesc călăuzelor sute de euro.
La graniţă au loc evenimente, cele comune fiind depăşirea plafonului vamal (produse de 100 euro, din care 40 de ţigarete). Unii călători încearcă vigilenţa poliţiei cu autovehicule furate, droguri, revolvere, cartuşe, petarde, carabine, tuburi de dioxid de carbon… Unul din 5.000 de călători este infractor şi trebuie descoperit. Între poliţie, telecomunicaţii speciale, servicii de informaţii, procuratură anticorupţie, ocoale silvice, autorităţi rutiere, centre de azilanţi, asociaţii de vînătoare – există cooperare şi schimb de informaţii, dar ar fi bine ca şi cetăţenii simpli să anunţe cînd observă cazuri suspecte.
De anul trecut, au fost reintroduse controalele sistematice la frontieră, ceea ce măreşte timpul de aşteptare de la 10 minute la o oră, îi nemulţumeşte pe călători şi suprasolicită punctele de trecere, deficitul de personal fiind mare, de 10%. Şi echipamentele de supraveghere şi control se defectează mai des şi atunci graniţa chiar scapă de sub control. Dacă nu rezolvăm aceste probleme la graniţă, intrarea în Schengen va fi amînată sine die…

Autor: Nicolae Goja

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu