luni, 26 august 2019

Festivalul ”Tradiții Chiorene” a ajuns la a XII-a ediție


Sâmbătă 24 și duminică 25 august 2019, în comuna Săcălășeni a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții Chiorene”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Săcălășeni împreună cu Asociația ”Cireșarii din Coruia” și în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș.
În prima zi a evenimentului, atât comunitatea locală cât și invitații au participat la un festival ecvestru, care s-a desfășurat la baza sportivă din Săcălășeni și s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de artiști locali de toate vârstele. Pe terenul de fotbal din Coruia au fost organizate meciuri de oină între echipele locale C.S. Dinamic – Coruia, A.S. Voința – Coruia și echipele invitate Școala Gimnazială ”George Coșbuc” – Medieșul Aurit, Școala Gimnazială Remetea Chioarului, A.S. Măgura – Coaș. Activitățile sportive s-au încheiat cu un meci amical de fotbal disputat între echipa gazdelor și echipa musafirilor.
Duminică, sărbătoarea a debutat cu săvârșirea slujbei religioase la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Săcălășeni, apoi localnicii și invitații s-au încolonat într-o impresionantă paradă a portului popular.
Aceasta a evidențiat coloritul viu al costumului tradițional din Țara Chioarului în cele mai frumoase detalii, de la piesele vestimentare țesute și cusute cu migală la podoabele care îi oferă individualitate artistică și care a fost purtat cu mândrie atât de localnici, cât și de invitații la eveniment.
În cadrul deschiderii oficiale, gazda evenimentului, primarul Comunei Săcălășeni, Emilian Gheorghe Pop, a mulțumit participanților pentru prezență și partenerilor pentru implicarea în organizarea festivalului, dar în mod special Consiliului Județean Maramureș pentru substanțialul sprijin financiar acordat. În același cadru festiv a avut loc și înmânarea diplomelor de cetățeni majori ai comunei tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani, dar și a Diplomelor de Aur pentru cuplurile care serbează nunta de aur în 2019.
Executivul Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de președintele Gabriel Valer Zetea, care a felicitat administrația comunei Săcălășeni pentru consecvența cu care a știut să promoveze autenticitatea Maramureșului printr-un festival ajuns deja la cea de a XII-a ediție, precum și pentru eficiența cu care manageriază planul de dezvoltare al zonei.
”Mă bucur că în Maramureș sunt primari harnici, așa cum este și Emilian Gheorghe Pop, care prin intermediul proiectelor finanțate atât de Consiliul Județean Maramureș, cât și de Guvernul României, a reușit să atragă foarte mulți investitori în comuna Săcălășeni, fapt care a contribuit la remarcabila dezvoltare socio-economică a comunității locale”, a spus șeful administrației județene. În finalul intervenției sale, președintele Consiliului Județean Maramureș a primit o cupă și o diplomă de excelență. Alături de șeful administrației județene, Gabriel Zetea, s-a aflat consilierul județean Ștefan Călin Pop, îndrăgit fiu al satului.
A mai luat cuvântul Gheorghe Falcă, primarul comunei Ghindești din Republica Moldova, care a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Săcălășeni pentru sprijinul acordat în introducerea iluminatului public în Ghindești. Pe scena festivalului a urcat și Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Ioan Urs, care a felicitat fermierii comunei Săcălășeni pentru proiectele depuse la APIA.
Buna dispoziție a fost asigurată printr-un spectacol folcloric oferit de Ansamblul “Florile Chioarului” din comuna Săcălăşeni, Ansamblul ”Dorulețul” din Coaș, ”Florile Ceahlăului” din Neamț, ”Cosăul” din Budești și artiștii Irina Conț, Augustin Hoban, Maricica Mihoianu Balău și Nea Mitică.
În același interval s-a dat startul concursului ”Cel mai bun gulaș”, iar ceaunele au fost pregătite de către cinci echipe: consilierii locali, Asociația ”Vânătorii și pescarii”, Asociația ”Cireșarii” din Coruia, echipa de fotbal ”Gloria” – Culcea, ultima echipă fiind compusă din personalități locale.
Pentru tineri s-a organizat, în aer liber, ”Discoteca anilor ‘80” la baza sportivă a comunei Săcălășeni și i-a avut ca protagoniști pe artiștii ”Trupei de marți”. Petrecerea s-a încheiat cu un fascinant foc de artificii.
Cea de a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții Chiorene” a fost finanțată de Consiliului Județean Maramureș din bugetul județului, cu suma 35.000 de lei, bani alocați prin HCJ 155/2019 pentru realizarea unor evenimente cultural – educaționale de către unitățile administrativ – teritoriale.

                                                                                         CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu