duminică, 25 august 2019

„Întoarcere la obârşii. Întâlnire cu fiii satului". Ediţia a III-a Mireşu Mare


 Duminică, 25 august, pe o vreme caniculară s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a întâlnirii de suflet „Întoarcere la obârşii. Întâlnire cu fiii satului.”. Şi într-adevăr, după alocuţiunile oficialităţilor prezente, care l-au lăudat pe harnicul primar al localităţii Mireşu Mare ing. Ioan Mătieş, a urmat programul propriu zis, pregătit cu minuţiozitate de către organizatori, printre care şi de d-na prof. Emilia Pop, prezentatoarea evenimentului cultural. Artistul plastic Ioel Leş i-a introdus pe tineri în arta olăritului, pictorul Grigore Zlampareţ şi invitaţii lui au expus tablouri pe holul căminului cultural iar sculptorul Ioan Sabo şi-a expus lucrările sculptate cu migală şi pricepere, fiind o expoziţie cu vânzare. Pe scenă au evoluat formaţii şi artişti locali, mult aplaudaţi de publicul spectator prezent în număr semnificativ: Liliana Mărieş, Amalia Remeţan, Andreea Năprădean, Adela Prună, Ionuţ Uivaroşi ş.a., ansamblurile folclorice „Cununiţa” Satu Mare,  „Mugurii Codrului” Mireşu Mare şi „Cununa Chioarului” Satulung dar şi consacratele soliste Leontina Dorca şi Carmen Maria Sas.
Un moment emoţionant a fost atunci când primarul Ioan Mătieş le-a oferit diplome şi flori celor care au împlinit, cu bune şi rele, 50 de ani de căsătorie, iar ca emoţiile să fie depline, a urmat oficierea unei căsătorii, în aplauzele celor prezenţi. După atâta folclor autentic, pe scenă a urcat trupa „Today”. Spre seară, în gospodăria lui Viorel Leş a urmat „danţul la şură”, deschis aşa cum se cuvine de către „birău” având-o parteneră pe...Leontina Dorca! Şi Doamne, frumos au mai jucat!
Prin această manifestare, ne-am amintit de noi înşine, ne-am întâlnit prieteni pe care nu-i văzusem din timpul liceului, ne-am întâlnit cu personalităţi ale locului care astăzi trăiesc în Statele Unite sau Canada. Apoi, mă întreb şi vă întreb, de ce avem nevoie de tradiţii şi întoarcere la obârşii? Dincolo  de rolul ei de prezervare a indentităţii, tradiţia dă seama de bine, adevăr şi frumos, virtuţile clasice fără de care existenţa noastră nu mai denotă umanitate. Binele conservat prin tradiţie este cel al moralităţii, al distincţiei dintre bine şi rău, mai clare şi mai percutante decât ar putea-o face orice altă învăţătură. Este un adevăr moral, după cum binele descris de tradiţie este unul al adevărului care luptă împotriva minciunii şi a falsităţii. În cele din urmă, tradiţia este cea care păstrează frumosul autentic, aşa cum îl găsim în ia românească şi costumul popular. A fost încă o ediţie reuşită, cu costuri financiare mici, dar încărcătură sufletească pe care doar cei care au trăit-o o pot descrie...


                                                                                      Gelu DRAGOŞ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu