marți, 27 august 2019

Rețeaua Macovei face joncțiunea cu PLUS-ul lui Cioloș

Monica Macovei și Dacian Cioloș sunt doi exponenți ai rețelelor vechii securități care s-au descurcat foarte bine în politica încurcată a anilor ’90. Monica Macovei este fostă procuroare comunistă. În fişa de apreciere, Ioan Hăineală, tatăl fostei șefe a Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, o lăuda pe fosta procuroare Monica, membră a PCR, procuror la Procuratura locală Sector 1 în 1989, pentru modul „ferm” în care făcea arestări. După 90, Monica Macovei s-a reprofilat și împreună cu Renate Weber, Silviu Brucan și intelectualii de Revista 22, au luat calea ONG-ului și au format rețeua Soroș în România, care mai apoi a fost împărțită în rețele mai mici, în funcție de nevoi și interese.
Dacian Cioloș face și el parte dintr-o familie de campioni. Unchiul său este Virgil ”Vulpea” Ardelean, fost șef la UM215 și sora sa este angajată la aceeași unitate. În carieră, tânărul Dacian a fost ajutat de unchiul lui, care mai întâi l-a pus paznic la ușa disidentei Doina Cornea, ca mai apoi să-l pună șef la tineretul partidului de sorginte securistă ”Vatra Românească”.
Când lucrurile nu au mai mers bine la Vatra Românească, Dacian a fost trimis cu bursă în Franța unde, se speculează, a luat prima dată contact cu serviciile secrete franceze.
După tinerețea tumultoasă, parcursurile lui Macovei și Cioloș sunt cunoscute. Cioloș ajunge comisar european și premier cu sprijinul Franței, iar Macovei ajunge Ministrul Justiției și parlamentar european cu sprijinul rețelei Soroș.
Cioloș și Macovei își dau mâna
Când a fost numit comisar european, Cioloș a beneficiat din plin de relațiile Monicăi Macovei la Bruxelles. Acum, când Cioloș este lider de grup la partidul european al lui Macron și pe cai mari în țară, atașat la remorca USR, trebuie să-și plătească datoria.
Deja se aude pe surse că PLUS își dorește ca într-un eventual guvern USR-PLUS, Monica Macovei să fie propunerea lor pentru portofoliul Justiției. În felul acesta, Cioloș face un joc complex, își plătește o datorie și își ține aproape o rețea importantă cu încrengături la Bruxelles. Este posibil ca cei de la USR să nu fie chiar încântați de propunere, dar după ce ani de zile au avut o singură temă, justiția, este greu să iasă public și să o refuze pe Macovei.
Autor: Alexandru David

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu