joi, 26 ianuarie 2023

A crescut forța de muncă din spațiul non-UE, rata șomajului este la minimul istoric

 

Anul 2022 pentru AJOFM Maramureș a fost un an al provocărilor, munca de acasă s-a făcut din ce în ce mai simțită, a fost anul resetării priorităților angajaților pentru a ajunge în echilibru între viața personală și viața profesională.

Numărul șomerilor a scăzut, AJOFM Maramureș a atins un minim istoric din ultimii 30 de ani cu o rată medie a șomajului de 1,7% însă a scăzut și numărul de angajări cu aproximativ 200 de persoane, față de 2019, anul dinaintea pandemiei.

Previziunile pentru anul 2022 au fost depășite. În anul 2022 au fost angajate aproape 5000 de persoane în județ.

Ca tendință au crescut angajările în industria prelucrătoare, în anumite ramuri de activitate cererile de forță de muncă este în creștere.

”Drept urmare, trebuie să ne concentrăm către calificarea șomerilor și a persoanelor în domeniile cerute, mă refer la industria prelucrătoare, prelucrarea lemnului, cabluri electrice, ale telecomunicațiilor. În domeniul construcțiilor se menține în continuare o cerere de forță de muncă, și în HORECA desigur, se resimte nevoia forței de muncă”, a spus Oana Oșanu, director executiv, AJOFM Maramureș.

Anul 2022 este și anul unui deficit de forță de muncă în anumite domenii. Forța de muncă din spațiul non-UE a crescut foarte mult, dacă în anul 2021 au fost 1212 de firme cu peste 2130 de persoane, anul 2022 a fost un an în care au fost 3042 de solicitări din partea a 196 de firme în domeniul construcțiilor, HORECA, în domeniul auto în principal.

A fost un în care economia socială a fost tot mai prezentă în toate sectoarele de activitate, Maramureșul fiind pe locul trei pe țară privind numărul autorizărilor.

În 2022 scăzut mobilitatea forței de muncă care este într-o scădere constantă de la an, la an. Este în scădere și dorința persoanelor de a se angaja.

Obiectivul principal al AJOFM Maramureș pe anul 2023 este profesionalizarea persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

În 2022 a crescut numărul cursurilor de formare profesională, au fost organizate 18 cursuri pentru 305 de persoane prin accesarea unor fonduri europene.

Anul 2023 va fi un an al crizelor, un an în care vom întâlni toate tipurile de crize, care se va resimți și pe piața muncii. Va fi un an al beneficiilor extra-salariale din partea angajatorilor, dar și de menținere a numărului salariaților. Salariul, pentru maramureșeni va fi un factor important în alegerea unui loc de muncă, dar în același timp și angajații vor analiza mai mult o decizie de a părăsi locul de muncă.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu