luni, 23 ianuarie 2023

„Scrisoare deschisă” dl. Claudiu PINTICAN


 „Scrisoare deschisă” - actorului Claudiu Pintican – cu recunoștință și profund respect…

De multă vreme planific să scriu câteva gânduri-rânduri despre actorul Claudiu Pintican. Zilele acestea, întâmplându-se, să fim prin Suceava, mai precis, în Fundu-Moldovei, la Salonul Internațional de Cultură și Spiritualitate „Ion Grămadă”, organizat de Societatea Culturală „Apollon”, prin reprezentant George Călin – Ambasador Cultural, Convenția O.N.U., Geneva și scriitoarea Limona Rusu, am avut bucuria, de-a fi cu acesta și cu alți scriitori din țară și din străintate, „la aceeași masă” – cum se practică a rosti. Adică, printre invitații de marcă, a fost inclusiv, actorul Claudiu Pintican. Dau înapoi (supra!) rândurile… spre aducere aminte fragmentul „câteva gânduri-rânduri”. De ce? Oare, poți cuprinde activitatea/prestația acestui actor doar în câteva gânduri? Oricât te-ai chinui să faci acest lucru nu cred că este cu putință, datorită complexității acestui mare Om de cultură, sau din cultură.
Aici, la Fundu-Moldovei, s-a pus baza acestui salon internațional – care se va înveșnici cu timpul – din mai multe motive. Unul, și cel mai important, este faptul că scriitoarea Limona Rusu – Directoarea acestui Salon – este, pe linie maternă, „scoborâtoare” din acest neam, culmea, plecat spre minunata Bucovină, tocmai din Cetatea Maramureșului! Cu toată modestia, printre invitații de marcă, am fost și eu, dar nu despre acest lucru doresc să fac rostire, ci despre actorul, omul, inegalabilul Claudiu Pintican – cel care, ne-a fascinate, cu actul/rolul său.
Claudiu Pintican – omul „scenă și scenariu”, ne-a surprins extraordinar de plăcut cu câteva poezii legate de acest eveniment, din lirica lui M. Eminescu, L. Blaga, G. Coșbuc, N. Stănescu, I. Minulescu, și mulți alții, interpretate impecabil – cu trăire și cu transmiterea acestei trăiri, de pe scenă, înspre spectatorii prezenți. Ca de fiecare dată, de-altfel! Se vede că e un actor „născut, nu făcut!”, vorba românului. Când intră actorul Claudiu Pintican în scenă – se oprește curgerea izvorului pentru a-l asculta, soarele își îndreaptă razele spre scena actorului, lumina gândului trece prin emoție și visare, muzele se adună la „o cafea cu zahăr”, luna și stelele se trezesc din somnul zilei… Poezie după poezie, pagini întregi se lasă deschise și pătrunse, se lasă citite și apoi recitate – cu patos, cu extraordinar profesionalism.
Este o încântare să participi la spectacolele regizate de acest Om – Claudiu Pintican, dar, cu siguranță îmi veți da dreptate, este mult mai mult decât un simplu Om. Nici nu știu cu cine/ce să îl asemăn, pentru a nu fi înțeles greșit… Claudiu Pintican este o poezie-enciclopedie. Are atâta poezie în inima sa, încât, fără a greși, te întrebi (și îl întrebi!), de unde atâta putere? De unde atâta energie? De unde atâta forță poetică?
Un foarte bun manager, își scrie singur scenariile pentru spectaclele din programa teatrală. Poate, alții, din același segment cultural, au oameni plătiți să facă acest lucru. Să nu fiu înțeles greșit… nu din lipsa fondurilor financiare, Claudiu Pintican, își scrie/regizează spectacolele. Dimpotrivă. Pentru a fi sigur că totul iese „foarte bine”, sau „de a extraordinar în sus”. Multă muncă stă în spatele acestuia. Responsabilitate. Obiectivitate. Pentru că spectatorului trebuie să îi da ice vrea să audă sau să asculte. Dacă așa nu se întâmplă, spectacolul riscă să se joace fără spectator. De asta am spus – responsabilitate, obiectivitate și cunoaștere. O bună cunoaștere a cadrului de desfășurare a spectacolului – istoric, etc.
Claudiu Pintican – „omul-scenă”, „omul-teatru”, omul-actor-complet”, dă tot pentru ca spectacolul să iasă impecabil. Pentru ca spectatorul să pleca acasă cu o lecție de viață învățată aici, la teatru. Plus, organizarea turneelor prin țară. Orașe prestigioase. Oameni cu sete de cultură. Este o adevărată artă să știi să îți alegi segmentul de spectator – adulți, copii, elevi, etc., și-apoi să stabilești detaliile scenetelor.
Mulțumesc, Bunului și Dreptului Dumnezeu, că mi-a dat să am așa prieteni!
Felicitări, Claudiu Pintican, pentru toată zbaterea dumitale, pentru ca totul să iasă impecabil. Cu siguranță, voi reveni și cu alte amănunte, pentru că îmi propun un serial „Claudiu Pintican – prietenul nostru. Claudiu Pintican – prietenul tuturor!”.
CLAUDIU PINTICAN – ACROSTIH
(a se citi și pe verticală)
Cerul ți-a fost muză și lumină
Liniștea stelelor te face izvor
Aroma gutuielor nu te cheamă la
Uitarea viselor, dimpotrivă,
Dăruiești tuturor dar din darul tău
Iubindu-ți aproapele ca pe tine
Urmându-ți drumul spre cuvânt prin lumină…
Prietenia culorilor de curcubeu
Inima din sufletul munților stâncoși
Neamul și istoria – datorie sacra
Te țin treaz în plinătatea cuvântului
Iar tu, crezând în adevăr și
Căutând dreptatea și lumina
Ai fost chemat – apostol acestui
Neam… apostolul neamului românesc…
Felicitări, Claudiu Pintican! Cu siguranță voi reveni!
(va urma)
Vasile Bele – Chiuzbaia, 23 ianuarie 2023
- membru U.Z.P.R., Filiala Vâlcea;
- membru L.S.R., Filiala Cluj-Napoca;
- președinte ASCIOR – Aria Maramureș;
- Asociația Scriitorilor din Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu