joi, 26 ianuarie 2023

Preoții români din Ucraina sub jurisdicția Patriarhiei Române. Soluția mântuitoare!

 

În Ucraina, datorită pactului nazisto-sovietic Ribbentrop-Molotov din 1939, dar și a politicii lui I.V. Stalin de după 1944, românii din ținuturile istorice românești Bugeac, Herța, Bucovina de nord și Maramureșul istoric trăiesc sub regimul lui Zelenski. Paradoxal în perioada URSS și, după 1991, în Ucraina democrată, românii aveau școli în limba română, iar preoții oficiau religios în biserici în localitățile din teritoriile istorice românești doar în limba română fără probleme, chiar dacă bisericile aparțineau de Patriarhia Moscovei. Contradictoriu este faptul ca după revoluția ”colorată” din 2014, când Ucraina și-a modificat parcursul istoric înspre UE și NATO, autoritățile ucrainene au început să prigonească minoritatea de aproape 500.000 de români. Se întâmplă un lucru ciudat. Dorința Ucrainei de a intra în UE și NATO a dus la desființarea drepturilor minorității române, atât culturale, școlare, cât și religioase. Totul a culminat cu legea minorităților din 2017, când limba română este scoasă din școli, iar preoților români li se interzice să oficieze liturghia, utrenia și vecernia în limba română, în localitățile în care trăiesc peste 90 la sută români din teritoriile istorice, care au aparținut României. Această lege, de sorginte sovieto-nazistă a fost reconfirmată recent de președintele Zelenski, în ciuda protestelor României, Ungariei și Poloniei. Românii sunt intrigați pentru că sunt persecutați mai rău decât pe vremea sovietică într-o țară care vrea să adere la NATO și UE și nu respectă absolută nicio normă sau drept de soriginte democrată europeană. Despre prigoana din școlile și bisericile românești din Ucraina am scris încă din 2015. Aveam informații, mai ales, după 2017 când s-a dat legea antiromânească și antiminorități a lui Poroșenko, că agenții serviciului secret ucrainean amenințau ierarhii și preoții români, la fel ca agenții NKVD sau Gestapoului banderovist din anii 1941-1944, cu pistolul pe masă ca să nu mai oficieze în biserici, în limba român.Poliția ucraineană stă de pază la ușile bisericilor românești să vadă dacă preoții respectă legea antiminoritară din 2017. Enoriașii și preoții români se roagă speriați și în tensiune în biserici. Asta e o realitate pe care SIE o știe, dar MAE tace complice. Lucrurile acestea au fost bine cunoscute de SRI, SIE, MAE și Patriarhia Română, dar nu au luat ani de zile nicio poziție până în această iarnă, când ministrul de externe Bogdan Aurescu și-a făcut curajul să critice regimul Zelenski pentru că persecute românii din Ucraina.

Situația celor 500.000 mii de români din Ucriana e disperată. Fără școli și biserici, românii își pierd accelerat identitatea națională. Ucraina e singura țară din Europa care vrea să intre în UE, dar care are un program de ucrainizare forțată a populației minoritare la fel ca țările fasciste din cel de-al doilea război mondial, dar Bruxellul se face că nu vede. Pe lângă desființarea școlilor în limba română, prigoana preoților români este și mai gravă. Pentru că sufletul și identitatea unui popor se menține prin biserică. Obligând preoții români în localitățile majoritare românești să oficieze în limba ucraineană va duce rapid la ucrainizarea populației române. Nici în vremea Austro-Ugariei preoții români nu au fost forțați să oficieze liturghia în limba maghiară sau germană, fapt ce a dus la păstrarea identității naționale române în Ardeal. Faceți un efort de imaginație să vă închipuiți că România ar interzice, Doamne ferește, în bisericile minorităților să se oficieze religios în limbile maghiară sau germană? Ar fi un scandal international și nu ar fi corect și democratic pentru minorități ca să fie persecutate. În schimb, românii din Ucraina sunt forțați să fie ucrainizați prin biserică, interzicându-li-se preoților români să oficieze în limba română. Bruxerlul nu protestează, Washington-ul nu protestează, iar MAE tace complice la acest genocid religios antiromânesc din Bugeac, Herța, Maramureșul istoric și Bucovina de nord. Mai mult, agenții SRI și SIE nu protejează jurnaliștii români, care scriu despre politica de genocid cultural din Ucraina și care sunt urmăriți și persecutați de SBU-ul ucrainean. Mai mult, presa românească controlată de structuri ignoră deliberat drama românilor din școlile și bisericile românești din Ucraina.

Cel mai grav mi se pare ignoranța biroului de presă al Patriarhiei, care ignoră drama religioasă a ortodoxiei române din Ucraina și prigoana preoților români. Vasile Bănescu a venit public cu un comunicat de presă în limbaj de lemn, parcă scris pe genunchi de Jdanov în birorurile unui serviciu secret sovietic, doar ca să facă pe placul mai marilor lumii, nu lui Hristos. Comunicatul Patriarhiei scris de Vasile Bănescu este strigător la cer față de durerea românilor supuși genocidului religios și cultural din Ucraina. La biroul de presă ale Patriarhiei s-a ajuns să fie mai important ca să facem pe placul comandanților străini, care sting lumina culturii și spiritului românesc din fostele teritorii românești din Ucraina? Nicio biserică din lume nu și-ar trăda printr-un comunicat de presă credincioșii și credința strămoșească. Presa năimită cu dublă comandă și biroul de presă al Patriarhiei ignoră cu bună știință drama și deznaționalizarea românilor din Ucraina, ca să facă pe plac unor regimuri și ideologii trecătoare, cu încălcarea drepturilor, normelor și libertăților europene? Religios și moral Patriarhia are obligația morală de a apăra românii prigoniți în credință din Ucraina. De aceea, pentru a stopa deznaționalizarea și ucrainizarea forțată a românilor din Bucovina de nord, Herța, Maramureșul istoric și Bugeac singura soluție este ca frații nostri din aceste ținuturi care au aparținut României să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Române. Școala și Biserica sunt singurele fundamente ale păstrării identității naționale și religioase a poporului român. Regimul Zelenski le încalcă cu brutalitate fără să fie sancționat de Bruxelles, iar presa năimită, MAE și biroul de presă al Patriarhiei tac complice. Susțin ferm apelul recent al societății civile ca românii ortodocși din Ucraina să treacă sub jurisdicția BOR. Acest apel către preoții români din Ucraina și mitropolitul Longhin (Jar), aflat sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei ruse, să treacă în jurisdicția canonică tradițională a Bisericii Ortodoxe Române, a fost publicat de revista Rost. În acest apel se scrie ”Date fiind dezbaterile din ultima perioadă privind drepturile românilor ortodocși din Ucraina (regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa), precum și deciziile autorităților de la Kiev privind organizațiile (asociațiile) religioase care fac parte din structura unei organizații (asociații) religioase, al cărei centru de conducere se află în afara Ucrainei, într-un stat recunoscut prin lege drept stat agresor împotriva Ucrainei și/sau ocupă provizoriu o parte a teritoriului Ucrainei”. Biserica ortodoxă a românilor din Ucraina reprezintă coloana spirituală a neamului nostru, iar păstrarea identității naționale și religioase a românilor din Bucovina de nord, Herța, Bugeac și Maramureșul istoric este o obligație fundamentală a tuturor instituțiilor statului nostru și a poporului român în existența sa liberă, democrată și morală în UE, împreună cu Hristos.

Ionuț Țene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu