joi, 26 ianuarie 2023

Semnal editorial. „Om în mers”, o nouă carte sub semnătura lui Olimpiu Nușfelean

 

Am avut bucuria și privilegiul să primesc volumul de eseuri „Om în mers”, editura „Limes” Cluj Napoca, director Mircea Petean,  al prietenului Olimpiu Nușfelean, înainte de a fi găsit în librăriile din România.

A fost o lectură încântătoare, liniștitoare, meditativă, surprinzătoare, pentru că ”Om în mers” este oglinda reușită a existenței umane, este despre procesul complex al vieții omului și poziției bipede în raport cu celelalte viețuitoare ale Terrei. Este despre linearitatea scrierii, despre comportament, despre comunicare, despre limbaj, despre expresie, dar și despre limbajul literar specific scriitorilor și opera unora dintre ei, asupra căruia autorul s-a aplecat.

Volumul, în cele peste 200 de pagini cuprinde teme și subiecte diverse, cum ar fi, și citez câteva titluri: „Atât de fragedă sau chipul eminescian al femeii rescris în contingentul desacralizat”; „Poetul înfășurat în cuvinte fericite (George Coșbuc)”; „Modelul Rebreanu – o poetică subiacentă”; „Poetul liniștii” cu referire la poetul Lucian Blaga; „Desprinderea de lume (Radu Petrescu)”; „Moartea eroului (Marin Preda în bucătăria romanului)”; „Lumea în oglinzile interioare ale scriitorului” cu referire la Ana Blandiana; „Nicolae Breban sau excelența romancierului”; „Un modern tulburat” subiectul fiind Horia Roman Patapievici; „Palma lui Mișchin” și „Criticul în epica ideilor”.

De altfel autorul consideră cartea: „...o lume în continuă facere, lucrare în care se autodevoră, desigur, scriitorul. Dar și eseistul pe urmele lui. Fascinat de freamătul operei, nu doar al limbajului (cum ar zice Barthes), eseistul întreține vii focurile operei și chiar ale universului în care se edifică opera.”

Volumul de față, un proiect editorial apărut cu sprijinul autorităților județene, a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița Năsăud, director Ioan Pintea, este nu numai o carte de eseuri, dar cuprinde idei filosofice, aforisme, sintagme și multe istorioare și întâmplări fericite cu scriitori români pe care autorul a avut ocazia să-i cunoască sau să-i fie prieteni. Alte personaje literare pe care le întâlnim între coperțile volumului sunt: Nichita Stănescu, Petre Ispirescu, Alecu Russo, Alexandru Macedonski, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Titu Maiorescu, George Bacovia, Tudor Arghezi, George Călinescu, Ion Agârbiceanu, Ion Al. Brătescu Voinești, Norman Manea, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Romulus Rusan, Adrian Popescu, Ion Pop, Marta Petreu, Gabriel Liiceanu și alții.

Sunt convins că volumul „Om în mers” a lui Olimpiu Nușfelean va fi primit cu maxim interes, atât de critica literară cât și de cititori, iar pentru a vă incita la lectură, am să citez un fragment din „Alteritatea de origine divină”: „Una dintre soluțiile rezolvării relației cu lumea și cu ființa (proprie!...) este desigur, metanoia, pocăința în sens moral, dar mai ales schimbarea/întoarcerea percepției noastre asupra realității, recunoscând esența ca fiind prezentă în persoane și în lucruri. Lucrând în perfecționarea relației tale cu Instanța Supremă, evoluând în proximitatea acestei relații (!...) omul are în față un exercițiu cât se poate de salvator: descoperirea celuilalt, a lucrării Domnului în celălalt, identificând funcțional această identitate – celălalt”.

                                                                                    Gelu DRAGOȘ, UZPR



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu