joi, 10 aprilie 2025

„Muguri Transilvani” de Ionuț Țene lansată la Târgul de carte Gaudeamus

 


”Poezia scurtă este trăire lirică și stare de grație” Ionuț Țene

Volumul de haiku „Muguri Transilvani” de Ionuț Țene a fost lansată la Târgul de carte ”Gaudeamus” din Cluj-Napoca. Volumul de poezii scurte a văzut lumina tiparului la Editura Ecou Transilvan. La eveniment au participat zeci de clujeni. Despre carte au vorbit poetul și teologul Victor Constantin Măruțoiu, care a scris prefața cărții, și editorul Nadia Fărcaș.

”Este interesant cum poetul Ionuț Țene face un lucru determinativ: preia forma de haiku și o exemplifică prin datul și trăirea transilvană, românească. Și își asumă acest dat, oricând să unească forma de redare și de însuflețire specifică japoneză cu trăirea pur transilvană, românească. Și reușește, într-un mod frumos, să dea acel iz ardelenesc, lecturând aceste haiku-uri in prezentul volum, sugestiv intitulat „Muguri Transilvani”, să simțim parcă mirosul câmpului și al fânețelor transilvane, să pășim alături de moți, să gustăm din apa de izvor, să revedem cu ochii minții, dar și ai sufletului istoria acestui meleag binecuvântat de Dumnezeu.” (Victor Constantin Măruțoiu)

”Printre crâmpeie surprinse din natură sau din stările sufletești, poetul creionează un univers complex al emoțiilor umane la întâlnirea cu istoria, natura și însăși viața, deci care alt moment ar fi fost mai potrivit decât primăvara, pentru publicarea acestei cărți? Întâlnim în fiecare mică poezie oglindiri lirice ale eului poetic, stări de visare și luciditate, clipe de liniște, departe de vacarmul lumii contemporane. Muzicalitatea nu părăsește versurile, deși foarte scurte, cum cere formula clasică haiku, iar autorul completează armonios stările de liniște deplină cu cele de tumult uman, melancoliile cu împlinirile luminoase, iubirile cu înstrăinările, istoria și iubirea pentru strămoși cu prețuirea credinței, care ne face posibilă existența. Este evident, de mulți ani, că seva care curge prin Ionuț Țene este poezie pură și fiecare nou volum care înmugurește din cerneala sa este o primăvară mult-așteptată a poeziei!” (Nadia Fărcaș).

”Am românizat forma fixă a haiku-ului și am surprins într-o respirație, emoție, stare de grație lirică. E un mod de surprinde matematic o trăire lirică. Am păstrat forma fixă dar câteodată pentru a susține ideea lirică am mai adăugat o silabă în pus la vers sau am eliminat una. Poezia este trăire lirică și o stare de grație. Am adus prozodia japoneză în Ardeal” (Ionuț Țene).

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu