miercuri, 7 august 2013

Bibliotecă poporală a Astrei la Oarţa de Sus

La iniţiativa dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu”, şi a profesorului Traian Rus, un intelectual care şi-a pus amprenta asupra comunităţii locale, în Oarţa de Sus a fost înfiinţată, săptămâna trecută, prima bibliotecă poporală după modelul de acum două secole ale Astrei. Biblioteca se află la casa lui Dorel Bancoş şi va fi deservită de acesta ca bibliotecar voluntar. Dorel Bancoş, un bărbat de 51 de ani îndrăgostit de cărţi, mai îndeplineşte o funcţie: aceea de “boactăr” al satului, adică personajul care, cu ajutorul unei tobe şi a vocii puternice, anunţă ştirile şi “ordinele” de la Primărie, Poliţie şi veterinar.
Boactărul bibliotecar
Dorel Bancoş a fost descoperit de profesorul Traian Rus, care luptă pentru păstrarea tradiţiilor şi valorificarea istoriei localităţii. Decis să reînvie tradiţia boactărului satului, pierdută cu 20 de ani în urmă, Traian Rus l-a supus pe localnic la câteva teste (de voce, de bătut toba, de memorie), iar apoi i-a spus lui Dorel Bancoş că noul său “serviciu” este ca la C.F.R. şi la armată: trebuie să fie apt la orice oră din zi şi din noapte. Dorel Bancoş a primit o tobă, o uniformă şi şi-a intrat în rol imediat, mândru să iasă din anonimat. După cum mărturiseşte, a urmat câteva clase, după care s-a calificat ca strungar, topitor, miner şi preparator chimist, dar actualmente trăieşte din ajutorul social. Îi plac cărţile şi până acum le împrumuta adesea de la Traian Rus; le preferă pe cele de aventuri, călătorii, SF şi literatura poliţistă. A făcut armata  la tancuri, la Buziaş, şi a îndeplinit atunci funcţia de bibliotecar, ceea ce îl recomandă pentru noua ocupaţie.
178 de cărţi îşi aşteaptă cititorii
Am ajuns în Oarţa de Sus joia trecută, împreună cu o delegaţie a Bibliotecii judeţene, condusă de dr. Teodor Ardelean şi formată din Ioan Micle, Ştefan Selek şi Dia Pop. La Oarţa de Jos am oprit la biblioteca comunală şi am luat-o cu noi şi pe bibliotecara Ioana Vlad. Următoarea oprire a avut loc la casa profesorului Traian Rus şi a soţiei sale, oameni primitori şi entuziaşti, unde am aflat primele detalii ale proiectului pus la cale de dr. Ardelean şi Traian Rus. Apoi ne-am deplasat la casa boactărului, unde au fost descărcate cutiile cu cele 178 de cărţi menite să formeze Biblioteca Poporală Astra de la Oarţa de Sus. De ce tocmai 178? Pentru că atâţia ani s-au împlinit joi, 1 august, de la naşterea marelui patriot George Pop de Băseşti, la mormântul căruia am şi ajuns, pentru a lăsa o jerbă de flori. Cele 178 de cărţi de beletristică, agricultură, bucătărie, tricotaje şi religie au fost preluate de Dorel Bancoş, s-au pus la punct actele necesare, iar bibliotecarul voluntar a primit un certificat de împuternicire prin care i se dovedeşte noua calitate. Aceasta arată şi faptul că se înfiinţează, cu această ocazie, Cercul  Astra Oarţa de Sus, Traian Rus fiind coordonatorul său. Tot acum, Dorel Bancoş a făcut şi o demonstraţie a calităţilor sale de boactăr, anunţând, în uniformă şi cu toba în mână, celor din curtea casei sale, că este noul bibliotecar al satului.
Lecţia de istorie
Dar Dorel Bancoş nu putea porni pe noul drum fără o pregătire prealabilă. Aşa că Teodor Ardelean i-a ţinut un discurs prin care i-a deschis ochii asupra însemnătăţii misiunii sale. I-a arătat că Astra a fost înfiinţată în 1861 la Sibiu, iar până în 1947, când a fost desfiinţată, a făcut cea mai mare lucrare culturală din istoria României. Una dintre izbânzile sale au fost bibliotecile poporale, care însemnau că undeva, la preotul, învăţătorul satului sau la un alt om luminat din sat, se depozitau cărţi, iar aceştia le duceau la îndemâna oamenilor şi îi îndemnau să îşi astâmpere dorul de carte. “Aceste cărţi sunt doar începutul. Important e să ştim că aceste daruri spirituale sunt de folos aici”, a spus Teodor Ardelean, promiţând că, dacă ele se vor citi de către mulţi oameni şi vor ajunge ferfeniţă, vor fi înlocuite. “Noi nu suntem de acord să vedem slujbaşi care îşi fac datoria cu un minim efort, ci vrem să vedem oameni de vocaţie, care îşi fac treaba nu conform fişei postului, ci după cum le-o cer vremurile”, a atenţionat dr. Ardelean.
“Numai cartea poate lumina poporul”
“Vă mulţumesc că aţi venit în întâmpinarea comunităţii”, a început prof. Traian Rus, continuând: “Numai cartea poate lumina poporul; mă bucur că l-am găsit pe Teodor Ardelean, care gândeşte exact ca mine. Un popor de proşti niciodată nu va fi conştient de starea în care se află, doar un popor de deştepţi îşi dă seama că poate fi mai bine. Erasm din Rotterdam spunea că un om, cu cât este mai învăţat, cu atât este mai bun; eu m-am gândit şi la locuitorii acestui sat, să îi facem mai buni. Sper ca Dorel să îşi ia colaboratori, să facă filiale ale acestei biblioteci pe deal, în vale. Sper ca, peste o perioadă de timp, să facem şi evaluarea proiectului. Mai mare dar de ziua mea nu mi se putea face. Mulţumesc”, a spus Traian Rus, care a împlinit 66 de ani exact pe 1 august, când este şi aniversarea lui George Pop de Băseşti.


                                                                        Anca GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu