miercuri, 20 august 2014

În cuiul cătării: Imbecilizarea naţională

Până în 1989, am traversat aproape o jumătate de secol într-o vârtoasă, diabolică, nemiloasă îndoctrinare comunisto-ceauşistă. Aşa a fost epoca cârmaciului-şuşter: oribilă, detestabilă. De la “gâlceava” din decembrie a aceluiaşi an, parcurgem (iată, de aproape un sfert de veac!) o maladivă imebecilizare a poporului. La alte “coordonate”, desigur, fiindcă locul zeloşilor activişti de partid din răposatul regim a fost luat de către “politicianţi titraţi” din eşalonul doi al trepăduşilor lui Ceauşescu.
Prin urmare, şi în mass-media, mulţi arivişti şi activişti mărunţi au devenit, peste noapte, “imbatabili” publicişti democraţi. Fără nici un pic de talent însă. Fără o minimă cultură. Adesea, chiar şi fără ortografie. Posturile de televiziune, mai cu seamă, apărute ca ciupercile după ploaie, se întrec în a dovedi că improvizaţiile - “făcăturile”, de te miri ce soiuri - sunt sarea şi piperul emisiunilor de pe micile ecrane. “Sârguinţa” numeroşilor oameni de televiziune profund mediocri, carierişti sau, mai bine-zis, intenţia acestora nu e alta decât aceea de a menţine mentalul colectiv la nivelul cel mai de jos. Aşadar, emisiunile lor?! Îngrozitor de ipocrite! Butonând telecomanda la întâmplare, cetăţeanul onest (plătitor de taxe TV) dă peste fel şi fel de “drăcovenii”. Pe care, vrând-nevrând, trebuie să le accepte fără crâcnire. Mereu şi peste tot ştiri de “senzaţie”. Obligatoriu, de cea mai mare importanţă pentru telespectatori. Crime de un sadism cutremurător. Accidente de circulaţie mortale. Violuri de o bestialitate îngreţoşătoare. Arestări cu nemiluita în rândul interlopilor şi al afaceriştilor. Reţineri şi încarcerări surprinzătoare în tagma procurorilor-judecătorilor. Dezvăluiri de amănunte de-a dreptul scârboase din “mediul select” al unora din categoria bahmuţeano-zăvoresciană. Confruntări ca la uşa cortului între politicieni de “vază” ai naţiei. Jafuri şi iar jafuri. Încarcerări de fotbalişti. Şi lista poate continua.
Prea puţin, ori chiar deloc, despre eminenţii elevi olimpici şi profesorii acestora, de pildă. Cum şi despre realizări ştiinţifice şi culturale pe plan intern şi internaţional. Spectacolele de teatru şi concertele sunt şi ele “stigmatizate”. Unii artişti plastici ori scriitori mai “prind” din an în paşte câte o emisiune pe micile ecrane.
Concluzionând: televiziunile, în loc să urmărească un progres real, notabil, se lăcomesc după succese imediate. Evident, umbrite. Iar din asta nu pot decurge decât calamităţi incurabile. Imbecilizarea poporului a atins cote într-adevăr alarmante...


                                                                                      Valeriu SABĂU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu