duminică, 15 martie 2015

Cronica Cenaclul literar al Ligii Scriitorilor, filiala Maramureș din 14 Martie 2015

Este rândul la citit în cadrul Ligii Scriitorilor Maramureş, preşedinte prof. Carmena Băinţan a domnului Ioan Marin Chiorean. Este interesant de reținul că domnul Chiorean, înainte de-a citi, a trebuit să dea răspuns la mai multe întrebări: cum s-a apucat de scris, concepții despre modul de-a scrie cu multe arhaisme ( care uneori pune cititorul neavizat în dificultate cu citirea cărții respective ), în speță " La Poarta Levantului", carte lansată în 2011 și care este un volum de dragoste, istorie și unele obiceiuri din vremurile secolului XVIII.
Domnul Ioan Marin Chiorean, cu amabilitate şi deschidere arată intențiile Domniei sale în pornirea lui pentru literatură, unde a preferat să aibă stilul lui care să-l reprezinte. Domnia sa a avut indrumători încă din liceu, dar nu a putut folosi integral sfaturile primite, deoarece compilările nu-l reprezintă pe autor. Nu neagă faptul că una din iubirile sale i-au aprofundat dorința de-a se destăinui în scris. Vorbeşte apoi despre „Istoria Patriei”, unde  a avut ample înrâurâri asupra lui, probabil a fost declicul care a definitivat viitoarea pasiune a scrisului. Astăzi ne prezintă circa zece volume care au o caracteristică intrinsecă. Este vorba de modalitatea de-a pune în pagină, ceea ce este istoria, dragostea și relațiile umane văzute de un intelectual rasat, un om care are pretenția că aduce o altfel de abordare istorică a Țărilor ce intrau în compoziția României de astăzi.
Domnul I. M. Chiorean este un scriitor aparte,  cu multe valențe și compoziții artistice între ale scrisului . Este atât prozator cât și poet, istoric, ceea ce denotă pregătirea intelectuală ireproșabilă și nu o fugă după publicitate ieftină. Este un mare câștig pentru Liga Scriitorilor din Maramureş!
Îi mulţumim de prezenţă și îi dorim mult succes pe calea literaturii pe care o calcă de mai bine de douăzeci de ani. Felicitări încă o dată!

                                                                       Gross Toma ROCNEANU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu