luni, 16 iulie 2018

Reclamanţii mediului

Ploile din ultima vreme au umflat rîurile şi apele mari au cărat la vale materialele sau substanţele descărcate pe maluri. Cine trebuie să cureţe gunoiul? Sarcina este aruncată de pe unii de alţii, primăriile pe apele române, garda de mediu, direcţia de sănătate publică…, şi cu toţii acuză indivizii fără conştiinţă ecologică, iar cetăţenii arată cu degetul spre statul slab organizat, de vreme ce organele de constrîngere evită să-i sancţioneze pe poluatori. Soluţia este supravegherea mediului printr-o reţea unică, un fel de 112 al mediului, la care să poţi sesiza orice poluare!
Legislaţia de mediu prevede infracţiuni cu duiumul. N-ai voie să faci foc în curte sau în grădina casei, este interzis să arzi ambalaje de plastic (degajă dioxină), însă legea nu este respectată şi în comunităţi a devenit un obicei ca gospodarii să scape de de­şeuri prin ardere – chiar dacă miroase a cauciuc pînă la a zecea casă! În foc sînt aruncate peturile, dozele, recipienţii, cu tot cu resturile de detergent, solvent, vopsea, pesticid, îngrăşămînt… Poluarea gospodarilor nu este supravegheată, primăriile n-au compartiment pentru protecţia mediului, statul nu urmăreşte infracţiunile acestea mici şi numeroase, cu efecte care urîţesc peisajul şi degradează aerul şi apele.
Normele prevăd o gamă largă de atribuţii pentru întreprinderile ce folosesc substanţe chimice în procesele de producţie, acestea trebuie să informeze instituţiile abilitate privind traseul substanţelor periculoase pentru mediu sau oameni (şi precursorii de droguri sînt monitorizaţi). La tutun, este verificată limita de gudron. Sînt urmărite substanţele care afectează stratul de ozon. Periculoase pentru mediu pot fi şi organismele şi microorganismele modificate genetic. Infracţiune este şi distrugerea peisajului prin construirea de clădiri pe păşuni, în păduri, lîngă ape, lîngă drumuri.
Românul se mută la casă şi curte pentru a avea mai multă linişte decît la bloc şi constată că toată noaptea latră cîinele vecinului, iar după ce reuşeşte să adoarmă, îl trezeşte la ora 4 cocoşul vecinei. Sîmbăta, este „concert” de maşini de tuns gazonul din curţi, iar toamna motofierăstraiele zgîrie aerul. Localităţile n-au confort, miros a gunoi de grajd, apa este infestată, şanţul preia fosa septică. Casele din jurul haldelor de steril au în plus praf de steril şi metale grele, pe care vîntul îl poartă pînă departe – casele de acolo nu costă mult!
Cele mai frecvente reclamaţii sînt legate de curǎţenia localitǎţilor şi de disconfortul locativ. Cui trebuie să se adreseze cetăţenii nemulţumiţi? Ideal ar fi să vorbească politicos cu vecinii lor, iar în caz de refuz, să se adreseze consilierului local din cartier sau delegatului sătesc. Reclamaţia să fie scrisă şi înregistrată. Primăria este obligată de lege să intervină în aceste cazuri, fie să-l îndrume pe cetăţean spre instituţia abilitată să rezolve problema.
În ultimul an, Garda de Mediu Maramureş a dat 35 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 539.000 lei. Pentru nerespectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu, firma poluatoare S. a plătit 50.000 lei. Firma A. a fost amendată cu 40.000 lei, pentru depozitarea de deşeuri pe un amplasament neautorizat. Firma V. a fost amendată cu 30.000 lei pentru evacuarea în rîu de ape fecaloid-menajere. Firma D. a fost sancţionată cu 40.000 lei pentru stocarea temporară a deşeurilor pe un amplasament neautorizat. Firma poluatoare S. a fost amendată cu 50.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor impuse în autorizaţia de mediu. Firma R. a primit amendă de 75.000 lei pentru evacuarea de ape de mină neepurate în cursuri de apă.
În spiritul legii mediului ar trebui să intervină şi primăriile, pentru a rezolva sesizările întemeiate ale locuitorilor în ce priveşte modul de locuire. Oare din ce cauză autorităţile locale nu se preocupă de problemele de curăţenie a localităţilor? De ce nu-şi fac datoria? Este un adevărat mister pentru noi. Unii spun că primarii nu vor să piardă votul celor amendaţi, însă primarul care nu ţine la salubritatea localităţii va pierde votul tuturor alegătorilor!

Autor: Nicolae Goja
Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu