miercuri, 28 aprilie 2021

Are nevoie PSD de Liviu Dragnea?!

 Lista politicienilor întemniţaţi pentru acte de corupţie este destul de lungă, dar cu toate acestea clasa politică în ansamblul ei nu pare să se fi schimbat.

Pedepsele aplicate unor lideri politici, personaje autoritare, nu au condus la creşterea încrederii populaţiei nici în justiţie, nici în clasa politică. Cel mai răsunător proces a fost, fără îndoială, al fostului premier Adrian Năstase. Ca notorietate pe locul doi se clasează tot un lider PSD, Liviu Dragnea.

Luându-i în calcul, pe cei doi, la care se adaugă nume sonore, precum primarul din Constanţa Radu Mazăre, Miron Mitrea şi mulţi alţii, justiţia a demonstrat că eticheta de cel mai corupt partid pusă pe fruntea PSD era justificată.

Întrebarea este dacă datorită multelor condamnări în cazul PSD, deci a curăţării partidului de elementele corupte, pentru PSD se mai justifică sau nu eticheta de cel mai corupt partid?

Sigur că adversarii politici vor continua să prezinte PSD-ul ca un partid al corupţilor, dar importantă este percepţia publicului.

S-a văzut şi la ultimele alegeri că aproximativ 30% din cetăţenii care se prezintă la vot nu sunt influenţaţi de criticile adversarilor.

Când un partid atacă alt partid nu înseamnă că automat alegătorii părăsesc acel partid mergând în tabăra atacatorului. Cu toate atacurile la adresa PSD, atât din partea preşedintelui Iohannis cât şi din partea liberalilor, PNL nu a obţinut scorul la care se aştepta. Asta înseamnă că PNL a adoptat o strategie greşită.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul USR PLUS. Nici atacurile direcţionate spre „ciuma roşie”, nici săgeţile otrăvite aruncate spre PNL, nu au avut eficienţa scontată. Rezultatele obţinute de partidele lui Dan Barna şi Dacian Cioloş la ultimele alegeri au fost mult sub rezultatele alegerilor care au avut loc când la guvernare era PSD.

Europarlamentarele din 2019 rămân un reper greu de atins de USR PLUS.

Dacă PNL va merge în continuare pe acelaşi drum, ţinând seama că guvernează într-o perioadă extrem de dificilă, nici dacă jumătate dintre liderii PSD care eventual ar fi condamnaţi pentru corupţie nu-i va asigura victoria la alegerile parlamentare din 2024. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul USR PLUS.

Se poate uşor constata că toate guvernările de centru dreapta au fost posibile datorită câştigării alegerilor prezidenţiale. Ce înseamnă acest lucru? Că şi în 2024 soarta partidelor de dreapta depinde de preşedinte.

Pornind de la ideea că PSD pierde alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu anunţa că la viitoarele alegeri preşedintele PSD nu va fi automat candidat prezidenţial. Aceasta pare să fie singura soluţie care ar putea conduce la victoria unui candidat susţinut de PSD? Da şi nu. Când este vorba de alegerile prezidenţiale se dovedeşte că România are un electorat prepoderent de dreapta. Partidele de dreapta sunt de vină că nu ştiu mobiliza, nu ştiu capta interesul acestui electorat.

Dacă PSD va face mişcarea propusă de Ciolacu este de aşteptat ca şi adversarii să adopte o nouă tactică. Şi în tabăra partidelor de dreapta sau centru dreapta există o singură soluţie: unificarea.

Fărâmiţate încă din 1990, niciun partid de dreapta nu poate concura singur de la egal la egal cu PSD.

Aceasta este adevărul pe care nu vor să-l recunoască nici PNL, nici USR PLUS. Vor nu vor, potrivit ultimelor rânduri de alegeri, din 2016 şi 2020, PSD este cel mai mare partid politic din România.

În acelaşi timp PSD a demonstrat cu prisosinţă că nu a fost partidul de care are nevoie România.

Criticat şi de colegii din familia partidelor europene socialiste, cu o imagine externă cât se poate de negativă, PSD s-a preocupat exclusiv de conservarea propriului său electorat prin alocarea unor sume uriaşe pentru o falsă protecţie socială. A încurajat nemunca, creând un mediu ostil economiei reale.

Liviu Dragnea a dus la paroxism politicile populiste. A şi obţinut cel mai mare rezultat electoral la alegerile parlamentare din 2016, dar cu toate acestea PSD şi-a demonstrat incapacitatea de a guverna normal. PSD este singurul partid care şi-a dat jos propriul guvern printr-o moţiune de cenzură.

Cu toată ponderea uriaşă parlamentară, de 46%, nu şi-a dus mandatul până la capăt. Micul partid ALDE s-a dezis de guvernul PSD cu un an înainte de sfârşitul mandatului. Acest lucru spune multe despre natura acestui partid mare, dar cu o viziune mică, îngustă.

Artizanul victoriei colosale din 2016, Liviu Dragnea, a făcut o cerere de eliberare condiţionată. Tribunalul a respins cererea. Dar oare are PSD nevoie de Liviu Dragnea?

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu