miercuri, 28 aprilie 2021

Săptămâna patimilor pentru credincioşii ortodocşi şi greco catolici!

 

Slujbe care pregătesc Învierea Domnului

Toată săptămâna este o perioadă de tristeţe. Oamenii se îmbracă în negru, ajună şi postesc mai aspru, sunt miloşi, plând şi se tânguiesc. În biserici se oficiază rugăciuni specifice menite să comemoreze patimile Domnului nostru Iisus Hristos. În acestă săptămână credincioşii sunt părtaşii unui post aspru, cu multă milostenie, bunătate şi tristeţe. În sfintele lăcaşe de cult se oficiază rugăciuni specifice la care participă un număr foarte mare de credincioşi. Începând din Joia Mare şi şi până la Înviere, bisericile sunt împodobite în veşminte negre pentru a aduce aminte de patimile Domnului nostru Iisus Hristos. În această Săptămână a Patimilor, credincioşii ortodocşi şi catolici se pregătesc mai aspru, prin post şi rugăciune, pentru a întâmpina Paştele, cea mai mare sărbătoare creştinească. În biserici se oficiază sfinte rugăciuni specifice Învierii Domnului, iar credincioşii se spovedesc pentru a primi cu sufletul curat pe Mântuitorul. După ce toată săptămâna participă la sfintele rugăciuni din Săptămâna Patimilor, sâmbătă noaptea se vor îmbrăca în haine noi, frumoase şi strălucitoare şi se vor îndrepta spre sfintele lăcaşe de cult pentru a participa la Slujba Învierii.

Săptămâna postului aspru pentru credincioşii ortodocşi şi catolici

Săptămâna Patimilor începe azi, unde la biserici se oficiază sfinte rugăciuni şi spovedanii. La Biserica Greco-Catolică „Sf. Maria” din Baia Maren, preotul paroh Mircea Indrea oficiază azi şi mâine Sfânta Liturghie de dimineaţă, iar de la ora 18, Liturghia înaintesfinţitelor. Miercuri dimineaţa, începe Slujba Utreniei, iar după masă se oficiază Calea Sfintei Cruci, urmată de Liturghia înaintesfinţitelor. în Joia Mare, are loc Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare, urmată de Slujba Spălării Picioarelor, oficii la care sunt aşteptaţi să participe preoţii din dieceză. Seara începe Denia celor 12 Evanghelii. În Vinerea Mare, zi de post şi ajun (zi aliturgică) are loc slujba Vecernie şi Prohodul Domnului. În Sâmbăta Mare, seara are loc Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare, Utrenia şi Învierea Domnului de la ora 24.

Programul episcopilor

Preasfinţitul dr. Iustin, episcop al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, oficiază în această săptămânăa la Catedrala Episcopală ”Sf. Treime” din Baia Mare. În Vinerea Mare şi din Sâmbăta Mare (după Liturghia de dimineaţă), până după Duminica Tomii, nu se fac mărturisiri. De asemenea, în Săptămâna Mare şi în Săptămâna Luminată, nu se ridică parastase. în Joia Mare, de la ora 8, PS dr. Iustin, săvârşeşte Liturghia Sf. Vasile cel Mare împreună cu Vecernia la Catedrala Episcopală. De la ora 17.00 PS dr. Iustin săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii. Vineri, 14 aprilie, de la ora 17.00, PS dr. Iustin săvârşeşte Denia Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare. Sâmbăta, 15 aprilie, de la ora 24.00, PS dr. Iustin săvârşeşte Slujba Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Baia Mare. De la ora 17.00, Preasfinţia Sa oficiază Denia celor 12 Evanheli. Duminică, în Ziua de Paşti, de la ora 12, PS dr. Iustin oficiază Slujba Vecerniei (a doua Înviere), la Catedrala Episcopală ”Sf. Treime” din Baia Mare.

 

PS dr. Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului săvârţeşte, joi 29 aprilie, Denia celor 12 Evanghelii, la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” Scărişoara Nouă.

Vineri, 30 aprilie, oficiază Denia Prohodului Domnului la catedrala „Adormirea Maicii Domnului” Satu Mare. Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul săvârşeşte Slujba Învierii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Duminică, 2 mai, de la ora 12 oficiază Sljba Vecerniei (a doua Înviere) la biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Satu Mare.

Credincioşii se vor îndrepta în număr mare către sfintele lăcaşe de cult pentru a pregăti cum se cuvine Sărbătoarea Paştelui. Vor participa la Sfintele Liturghii, se vor spovedi şi împărtăşii, vor cerceta bolnavii, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, cărora le vor oferii multe daruri specifice perioadei în care ne aflăm. Apoi, cu toţii, vor aştepta ziua cea mare a Învierii Domnului, în care se vor bucura, vor gusta Paştile şi mâncărurile tradiţionale, profitând din plin de momentul reîntregirii familiei, aşa cum se procedează la această mare sărbătoare.

 

Autor: Vasile  Gherman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu