vineri, 30 aprilie 2021

Ultimul drum al lui Victor Tecar

În această Săptămână Mare s-a stins din viață prozatorul Victor Tecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Reprezentanța Maramureș. Rămâne în literatura română autorul unor romane care au ilustrat lumea satului transilvan, mai precis al celui chiorean, surprins cu minuție și har în situații istorice care l-au marcat.

Din perioada colectivizării, până la începuturile democrației postdecembriste. Sunt urmărite destinele unor familii care traversează situații limită ale vieții, dar și relaxări permise și nepermise din lumea satului. Critica literară nu s-a emoționat să-l pună în linia marilor prozatori realiști ardeleni. De la Slavici, la Rebreanu, de la Pavel Dan, la Ion Lăncrănjan.

Scriitorul Ioan Groșan remarcă vitalitatea scrisului și arta dialogului la Victor Tecar. Care a fost școlit, prin lecturi atente și asumate, la proza ardelenească, stăpânind cu siguranță mecanismele narațiunii. Criticul literar Octavian Soviany îi remarcă atmosfera de straniu, fabulos, terific și miraculos. Tragedia satului românesc tradițional este privită de autor ca o dramă colectivă. Rămâne un prozator riguros și viguros, dar și un iscusit constructor de personaje. Remarcabilă este trilogia „Lupii Chioarului”, care propune cititorilor un univers epic de mare întindere. Trilogia a obținut Premiul revistei „Nord Literar” și Premiul I la Festivalul Național de Proză „Liviu Rebreanu” de la Bistrița. Despre cărțile lui au scris nume de prestigiu ale literaturii actuale.

S-a născut la 22 august 1941, în satul Sălnița de peste râu, actualmente Dealul Corbului, comuna Vima Mică. Poeta Ioana Ileana Ștețco l-a definit admirabil: „Victor Tecar este tălmăcitorul de vise din Dealul Corbului, iar corbul nu are nimic împotrivă.” Confrații din cadrul Reprezentanței Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România îi aduc un pios omagiu. Ne va fi aproape omul blând, cu vocea molcomă, care avea o energie epică nebănuită. Opera sa stă mărturie. Și ne va dezvălui noi valențe epice. Da, s-a stins din viață un admirabil prozator!

Gheorghe Pârja

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu