marți, 27 aprilie 2021

Lecții de învățat. Formarea convingerilor morale

 

                                                                                                    de Viorica Pârja

Sentimentele morale nu sunt înnăscute, dar nici nu se învață prin explicații, ci se formează prin relațiile dintre oameni, prin activitatea socială. Procesul de formare a convingerilor morale este îndelungat, lent, sinuos. Pentru lucrurile importante, oamenii sunt precauți. Caracterul lor se vede, însă, în lucrurile mărunte, fiindcă ei nu-și mai dau osteneala să se cenzureze.

Cel mai mult când sunt departe de casă mie îmi lipsesc oamenii. Îmi lipsesc prietenii. Alături de care vezi cât de importante sunt recunoștința, sinceritatea, onestitatea, adevărul, modestia, discernământul, respectul. Sunt sentimente care ne ajută în viață. Și nu este niciodată prea târziu să-ţi îmbunătăţeşti viaţa. Să-ți observi pornirile, sentimentele şi acţiunile. Să le călăuzeşti cu înţelepciune, iar la sfârşitul fiecărei zile să vezi, cu sinceritate, cum ai trăit în acea zi.

Aici se simte educația din familie, educația pe care ți-o dau anii de școală, cărțile pe care le-ai citit și care te-au inspirat. Experiențele de viață. Conviețuirea cu comunitatea din care faci parte. De toate ai nevoie. Lecții de învățat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu