duminică, 12 septembrie 2021

Câteva gânduri despre volumul "Singurătatea poetului", autor Gelu DRAGOŞ

 TIMPULE, RĂULE, MĂ GÂNDESC CUM TOPEȘTI VREMILE ȘI TOATE LE FACI SĂ DEVINĂ TIMPUL TRECUT!” (GELU DRAGOȘ-Timpule, blestematule!, vol.”Singurătatea poetului”)


Cu gândul mereu la viitor ne pierdem viața pe drum. Viitorul este rodul prezentului. N-am reușit să particip la Lansarea acestui volum, al distinsului poet Gelu Dragoș. L-am primit, totuși, și-i mulțumesc. Despre Gelu: Poet- mânuitor al cuvintelor, mereu în contact cu durerile și bucuriile vieții- ne ospătează spiritual din tainele frumosului ce viețuiesc în cuvinte. Impresionată sunt și de ilustrațiile grafice ale talentatei eleve Alexandra Laura Mogoș din Școala noastră, căruia domnul Dragoș, i-a “pus stiloul” în mânuță, la intrarea în școală. Despre poezia autorului: Imn sufletesc ce acoperă o suprafață sufletească sau mentală…a așteptării de orice fel sau a bucuriei … în care vibrăm ca într-o baie de frumusețe, trecând, parcă într-o altă dimensiune. Și mergem în adâncuri, nu pe margini unde e atâta gălăgie, agitație. Ne adâncim într-o mare de gânduri frumoase ca într-o rugăciune...unde auzim melodia inimii, care cântă alte simfonii decât glasul. Candoarea se păstrează numai în rezervațiile inimii...ori se evaporă. Despre singurătate...a poetului sau... în grădina vieții singurătatea este ca un trandafir/ te poți înțepa într-un spin dar te poți bucura și de parfum… E bine să ții cumpăna între singurătate și dependență. Dar niciodată nu suntem singuri. Dumnezeu este lângă noi, dacă nu în inima noastră/ ocazie minunată de a sta la taifas cu El. Multe felicitări autorilor! Să aveți parte de multe alte Lansări!! 
prof. Emilia Pop


2 comentarii:

  1. Felicitări pentru lansarea de carte de la care mi-ai trimis filmarea. Trebuie să ne dăm seama că o persoană nu rămâne mereu ceea ce a fost ieri sau în anii trecuți ci evoluează dacă are har de la Dumnezeu. Eu nu voi mai apărea alături de unii oameni din acest județ ci doar cu colaboratori de omenie și de calibru pe care i-am parcurs în timp, i-am analizat cum sunt Nu invidioși nu să spună cineva că eu ”umbresc” pe X sau că doar de fală să ne adunăm la unele întruniri să ne lăudăm cu funcții și cu cunoștințe sau să ne lingușim pe lângă cineva.Eu nu am nevoie de lingușeli sau de cunoștințe pentru a pătrunde în peisajul literar românesc la cel mai înalt nivel, chiar să se bată de pământ invidioșii și denigratorii. Eu prin har sunt publicat în 20 dintre cele mai prestigioase reviste din România nu după cunoștințe.și voi publica în care doresc deoarece am stil și originalitate.Eu nu am nevoie să mă inspir de la alte poezii , să copiez expresiile altora sau să prelucrez versuri cum fac mulți din acest județ, care sunt lăudați doar după funcții și cunoștințe. Am primit iar prin mail de la una dintre cele mai prestigioase reviste că mă publică iar într-un număr viitor. Sigur că eu nu voi mai activa la LSR, Maramureș, când am timp voi trimite memoriu la Domnul Țene să mă radieze de la această filială și să mă atașeze fie la Satu Mare ori la alt județ indiferent la care din țară. Am unde să ies în public , am vorbit la ”Afirmarea” din Satu Mare și voi activa acolo sau la Dej ori în alte orașe unde sunt scriitori gârlă Acești indiferenți de toată lumea se văd doar ei pe ei, doar ei de ei vorbesc dar de fapt eu nu văd aproape nimic concret la ei și nu văd de ce mi-aș pierde vremea colaborând cu ”breasla” ta când doar doi sau trei din 50 sunt publicați în revistele de prestigiu în care am publicat eu peste 100 de poezii. Când sunt invitat la una dintre cele mai prestigioase reviste din România că sărbătorește 20 de ani de la apariția noii serii și să mă lingușesc eu pe lângă...pe lângă cine?
    când un X poet, probabil nici bine nu a ridicat de la tipografie un anumit volum de versuri că prin statutul său(cică e pe o anumită funcție) și pentru că zi de zi se întâlnește cu diferiți literați, fie aceștia poeți sau critici literari, i-au făcut dacă nu cinci recenzii la cartea cu pricina , poate șapte recenzii. , dacă au trecut aproximativ 2 ani în care recenziile cu pricina au apărut în diferite reviste, însă nici un poem din cartea respectivă nu am văzut publicat în reviste de prestigiu, ceea ce înseamnă că versurile cu pricina sunt de slabă substanță. Păi, la cunoștințele lui, doar un telefon dacă a dat și că a trimis în format electronic (PDF) revista la cutare ca să-i facă recenzie/recenzii sigur că i-au făcut până nici bine nu a apărut publicația în format tipărit. Oare doar prin asta se poate calcula valoarea unui poet că își expune cineva ”laudele”, pardon ! recenzia legat de o carte, dacă poemele din aceasta nu sunt publicate și în reviste de prestigiu care se respectă ca valori în peisajul literar românesc și nu numai, spre a se confirma dacă sunt primite în aspect calitativ de acestea sau nu....Altfel toată lumea poate scrie sau să-i scrie alții cronici la orice versificări despre oameni sau diferite lucruri din natură, relatate/povestite simplu sau chiar simplist doar că sunt sau nu puse pe rimă și să se laude cu asta că e un poet apreciat ca atare, fiind astfel fără o concentrație poetică satisfăcătoare, însă nimeni înafară de cartea cu pricina , n-a văzut în reviste de prestigiu un poem măcar din aceasta, ci doar pe sistemele de socializare electronice și în antologii alcătuite de aceștia sau ale prietenilor acestora, în care se adună versuri în primul rând în percepții financiare și pe cunoștințe și apoi dacă mai rămâne loc în pagini se iau materiale prin analiza pe text după valoarea literară.


    VeDeM

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule POET, doar un lucru vreau sa-ti spun! Te-am invitat la Miresu Mare si nu ai venit! Scaunul tau si al lui Nicoara Mihali au ramas libere! Iar tu te-ai bucurat sa vezi scaune libere! Faptul ca au venit Vasile Morar, Nicu Iuga, Nicu Goja sau Milian Oros ma onoreaza! Vreau sa-ti reamintesc un proverb romanesc"Arunca binele tau in dreapta si in stanga si la nevoie ai sa-l gasesti". Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere