Pe doamna profesoară Maria Berciu parcă o cunosc de o viaţă! Ne-am întâlnit la Clubul „Spinul”, la evenimentele CASPEV, la cenaclul Ligii Scriitorilor, în atelierul de pictură a Domniei sale, dar oare unde nu ne-am intersectat?! Cu un temperament dezinvolt şi un zâmbet minunat nici măcar nu-ţi dai seama că doamna este profesoară de matematică, a studiat stiinţele exacte, fiindcă domnia sa iubeşte literatura (a şi publicat câteva cărţi), epigrama, pictura (are mai multe expoziţii personale şi de grup), călătoriile, viaţa într-un cuvânt.
Aşa că nu m-a mirat deloc faptul că va publica o nouă carte de poveşti, de confesiuni, de amintiri cu şi despre prieteni, la editura „eCreator” Baia Mare, director Romeo Ioan Roşiianu.
Prima calitatea a povestirilor Mariei Berciu este sinceritatea mărturisirilor, apoi subiectele alese, trăirile autoarei, personajele atât de umane şi bine creionate.
De altfel, prozatorul Marian Ilea la volumul „Fortuite” scria despre Maria Berciu următoarele: „Cartea...ai sentimentul că se citeşte singură. Există o artă a dozajului epic pe care această autoare îl are nativ. Vă invit să o citiţi şi să cunoaşteţi multe faţete ale oraşului în care trăim, faţete pe care doamna Maria Berciu vi le oferă cu generiozitate. E doar un semnal şi-un îndemn la lectura acestui text, despre o adevărată doamnă a culturii acestui spaţiu maramureşean!”.
Lecturând întreaga carte mi-a rămas întipărită în minte „O întâmplare întâmplată” când autoarea a fost jefuită în ziua pe la amiaza mare (ora 14,00) în centrul oraşului nostru, lângă McDonald's! Ba mai mult, după depunerea plângerii la poliţie, unul dintre hoţi se prezintă la adresa dumneaei dându-se poliţist care anchetează cazul! Un adevărat scenariu de film! O poveste reală şi o întâmplare marca Maria Berciu, după celebrul titlu de film „Toate mi se-ntâmplă numai mie”.
Impresionantă este şi povestirea „Trei surori”, unde părintele Gheorghe este foarte bine descris: „Era tânăr şi frumuşel, cu o voce frumoasă şi blândă, de plângeau toate femeile care îl auzeau în biserică cântând. De aici i s-a tras!”. Părintele greco-catolic se căsătoreşte cu fiica unei boieroaice şi devine tatăl a trei fete (ca-n poveste): Dana, Dena şi Dina! Apoi urmează o adevărată telenovelă, cu Dana care se căsătoreşte cu un tânăr profesor Sebastian, idile, planuri, dezamăgiri! Merită să o citiţi, motiv pentru care nu vă spun deznodământul, doar faptul că părintele Gheorghe „A împlinit 77 de ani, nu mai are puterea şi vioiciunea de care era mândru tânăr fiind, dar e mulţumit că nu are boli care să îl chinuie pe el ori pe cei din familia lui”.
Ca şi în povestea „Amintiri tare dragi, Danei” întâlnim iubirea, fiorul dragostei chiar dacă nu poate fi împărtăşit la timp, dar dragostea şi iubirea trebuie să existe mereu! Aici, este vorba despre o prietenie a unei amice bolnave, imobilizată la pat, Dana şi despre o excursie în Grecia, pretextul e banal, cineva este chemat să-i umfle o saltea, apoi se plac deşi (sau tocmai de aceea) au o vârstă, se sună după reîntoarcerea în Baia Mare, se întâlnesc, se iubesc până când o boală incurabilă îl răpune pe el. Aici, cu această poveste, vedem din nou generiozitatea Mariei Berciu!
De altfel, pictura ca şi scrisul sunt pentru Maria Berciu refugiul de care avea nevoie plecând în pensie. Autoarea se plimbă cel puţin o oră prin oraş ca să vadă pulsul oraşului. Nu-i place duminica, chiar daca este vremea frumoasă fiindcă „se plimbă puţină lume”. Romancierul Milian Oros spune despre autoare: „Pentru Maria Berciu, scrisul ca şi şevaletul sunt forme de dialog cu sinele ei, dar şi cu oamenii, care, cunoscându-i frumuseţea sufletească o îndrăgesc şi o înconjoară cu multă prietenie”.
Consider că Maria Berciu este o povestitoare prin excelenţă, că posedă acest dar de la Dumnezeu şi că prin sinceritatea informaţiilor (uneori fiindu-i nefavorabile) atrage publicul cititor să-i dorească şi citească cărţile. Mi-au rămas pe retină şi povestirile: „Copilărie fericită”, „Extaz, apoi agonie”, „ Împreună”, O fată din cele multe”, „Trei” şi... toate de fapt! Deci Maria Berciu, eşti scriitoare cu acte în regulă! Cărţile tale sunt dovada...
Gelu Dragoş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu