luni, 18 octombrie 2021

Inelul de iarbă al politicii

 


Pe lângă pandemia care ne înverșunează viața, a mai căzut pe capul nostru și această încurcată aventură în politica românească actuală. Din care nu pricepem mare lucru. Și cei mai lucizi comentatori sunt cuprinși de îndoieli și întrebări. Că îți vine să povestești despre florile din Himalaya, care se știe că nu există. Atunci de ce mai scriu? Mi-am alocat ani buni acestei ocupații, nu o dată obositoare și enervantă, de a scrie articole de presă. În primul rând, dintr-o datorie profesională și din respect pentru cei care mă citesc. Vorba unui confrate, este greu să intri în legătură cu muzele cotidiene la ore fixe. Sper că nu am dezamăgit prea mult, dar țineți seama că mi-am asumat o independență de gândire, am scris doar ce am socotit că am câștigat prin experiență și lecturi.

Spun și eu ca alții, cu sinceritate și răspundere, că nu mai pricep nimic din ceea ce se întâmplă cu noi acum. Nu am priceput lupta surdă dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, pentru șefia liberală. Vreo trei luni de circ politic, folosind cuvinte adversare, de parcă erau din cele mai aprige tabere. Veghea de la Cotroceni a fost constantă. Se miza pe Cîțu în gura mare. Apoi, ipocrizia a ajuns în lojă. Guvernul a făcut foarte puțin pentru vaccinare, dar a dat vina pe mentalitatea unor români. Și asta adevărat! Premierul demis s-a dedicat o jumătate de an alegerilor din partid, n-a prea văzut problemele din spitale și nu a comunicat eficient cu specialiștii. A fost mai interesat să-și conserve puterea și să câștige șefia liberalilor.

Președintele a arborat și el un aer superior și câteva zile a jubilat pentru victoria lui Cîțu. Apoi a urmat noaptea răzgândirii. L-a desemnat premier pe Dacian Julien Cioloș, fără niciun calcul prealabil, care să facă o posibilă majoritate parlamentară. De aici au pornit alte răfuieli, preferințe de miniștri, nume excluse din ecuația de guvernare. Este atât de încâlcită situația, că nu știu cine o poate limpezi. Fiecare și-a legat de deget un inel de iarbă, care se ofilește cu repeziciune. În copilăria mea inelul din trifoi era un blazon al primăverii, al învierii naturii. Acum, el reprezintă o confuzie în anotimpurile politice. Mă mir că politicienii nu au în preajmă oameni cu intuiții salvatoare, pentru a ocoli capcanele pe care le vedem și noi de pe terasa cu întrebări.

Nu se învață din greșelile consumate cu ani în urmă în politica românească. Unele mai grave, altele mai domoale. Au fost mulți politicieni care nu au luat în seamă interesul național. Ba au lucrat sfidător împotriva majorității. În această criză politică, care nu are nici un sens, au ieșit la iveală caractere șubrede, nestatornice politic, cu schimbări jalnice de opțiune. Cei care au votat demiterea guvernului, cei 281, unii peste noapte și-au schimbat aliații. Din ortaci politici, luptând pentru alungarea lui Cîțu de la Palatul Victoria, au devenit adversari. Și întrebările de genul: De ce președintele l-a încurajat din toate puterile pe Cîțu să devină lider liberal și apoi l-a desemnat pe Cioloș? De jocuri politice meschine are nevoie țara? Când se moare fără nicio noimă? Trist este că pentru politicieni moartea altora este un fapt divers.

Cetățeanul din mine se revoltă că acestei pandemii nu i se opune un minister cu un ministru cu puteri depline. Este o bătaie de joc! Când scriu aceste rânduri, Florin Cîțu vrea scuze de la USR că a făcut combinația parlamentară și au dărâmat guvernul. Între timp, premierul desemnat încearcă încropirea listei cu noul guvern. Lui Cioloș i se reproșează că este un produs al intrigilor politice. Oare de ce a renunțat la demnitatea de la Bruxelles pentru a intra în malaxorul politic național? Își dă seama președintele ce lovitură a dat PNL-ului? Mergând până la ruperea acestui partid important. Ludovic Orban flutură emblema unui partid nou, Cîțu a căzut prin moțiune, președintele trage nepermis de mult de timp, iar țara a rămas fără guvern cu puteri depline, cu un premier desemnat de formă și cu un alt premier demis tot de formă!

Vrea, oare, președintele alegeri anticipate? Nu aș crede. Mai ales că ele nu se pot realiza în lunile acestea nefericite, când ne lovește moartea, vine iarna și facturile au luat-o razna. Din alegeri anticipate liberalii ar ieși, probabil, cel mai prost. Nu voi pricepe de ce unii lideri liberali au acționat împotriva propriilor interese. Știu că în ultima vreme politicienii și-au făcut inele de iarbă. Care s-au uscat. Nu pricep până la capăt viața politică românească din ultimele luni. Pun punct la acest text și plec la Bistrița. Pe când mă întorc poate voi vedea unde a ajuns săgeata albastră.

 

Autor: Gheorghe Pârja

Sursa: Graiul Maramureşului

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu