luni, 11 octombrie 2021

PUNTE PESTE TRADIȚII ȘI OBICEIURI!


„Oprește-mă la tine, Maramureș! Oprește-mă în tine, anotimp!”

Neamul românesc este bogat în tradițiile pe care le cultivă dintotdeauna. Cu ajutorul lor devenim deosebiți și unici.
Ultimele acorduri ale Katiușei se stingeau lent în tabăra de vară,''Tradiții și Obiceiuri Lipovenești din Delta Dunării'', Dunăvățu de Jos, iulie 2021, iar nașul literar Vasile Bele o învârtea artistic pe minunata lui soție Cristina, într-un superb dans oșenesc.
Aplauze pentru neobosiții dansatori. Ultimul dans înainte de plecare.
- Gata dragilor, ne zice răgușit. Vă aștept pe toți în tabăra din Maramureș, în luna septembrie!
Ce bucurie... aplauze...ce urale!
Așa a fost să fie, o jumătate din cei prezenți în deltă, au participat în perioada 9-12 septembrie în Maramureș, la Baia Sprie și Chiuzbaia. Așa a vrut Dumnezeu!
Îmi doream de mult să ajung în acest Rai binecuvântat al Țării Maramureșului, cu oameni frumoși și harnici, pe acest plai superb din nordul țării, care prin viața cultura și religiozitatea lui, reprezintă o ramură vie a poporului român. Spunem că este locul mirific ce face parte integrantă din acele zone ale culturii și spiritualității românești, cu o istorie determinată de conjuncturi în deplină concordanță cu istoria pământului românesc, a Transilvaniei, unde obiceiurile, folclorul, arta populară românească, graiul dulce, credința străbună, cultura vastă și spiritualitatea unică, se întrepătrund în mod armonios cu perfecțiunea şi spiritul brav al maramureșeanului credincios, de rit ortodox, înzestrat cu atâtea și atâtea calități duhovnicești și virtuți, încât, parcă ne este și greu să le enumerăm. Toate aceste calități, în special portul și cântecul popular, bisericile de lemn, cerga și poarta maramureșeană, obiceiurile de nuntă, de înmormântare sau de la marile sărbători din cursul anului bisericesc, cântecul și hora satului, cimitirul vesel de la Săpânța, bisericile-catedrale de lemn arhicunoscute, cetera, costumele populare și cântecul moroșenesc, toate la un loc, definesc specificul maramureșean și caracterizează spiritualitatea românească a Maramureșului. Toate acestea fac ca acest ținut sublim și oamenii care viețuiesc în el să fie deosebit de apreciate în România, Europa și-n întreaga lume.
Din Tulcea am plecat la Galați, și de aici împreună cu doi prieteni minunați, Ionel Dumitru și Virginica, am purces la drum prin Moldova spre Baia Mare si, după 12 ore de mers, la volan cu bravul Ionel, am ajuns in Chiuzbaia, un colț de rai, la gospodăria minunatei familii Bele Aurel (Vasile) si Cristina, cu copiii Bogdan și Bianca, la loc de cinste stând mama Ana (mama lui Vasile). Îmbrățișări, emoții, ospitalitate, palincă, slănină, bucurie totală!
Noi, cei veniți din coltul opus al tării am ajuns la familia Bele cu o zi înainte, adică pe 8 septembrie și am fost găzduiți în casa lor primitoare.
A doua zi, cu toții ne-am deplasat la Baia Sprie, locul unde avea să se desfășoare tabăra literară de creație "Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine anotimp''
Bucuria a fost mare la revederea cu toți prietenii si colegii în ale scrisului, la Pensiunea Rustic.
Copilul minunat, un talent nativ de 13 ani din Baia Mare, Raul Alexandru Mitruți, Petre Grădinaru -Vaslui, fam Arpad Toth, Vasilica Mitrea -Constanța, Daniela Vâlceanu-Mehedinți, fam Octavian și Liliana Badea-Târgoviște, fam Mioara și Dumitru Baciu- Galați, Leliana Rădulescu-Craiova, fam Mirela Penu -București, Paulina Georgescu- Buzău, fam Ionica și Constantin Bandrabur-Slănic Moldova, fam Limona și Narcis Rusu- Suceava, fam Mircea și Lucreția Petcu-Tulcea, Zenovia Zamfir- Rm Vâlcea, Stefan Popa-Cluj, Florentina Danu-Brașov,
Elvira Răceală și Pusa Tudorache-Constanța, Silvia Giurgiu-Pitești,
Sandu Dumitru-Ialomița, Maria Corini-Basarabia, Ionel Dumitru și Virginia Borsan Blagovici, fam Muși Daniela si Virgil.
Am fost onorată să cunosc în această tabără oameni noi, deosebiți, pe care îi voi purta mereu în suflet: prof. dr. Valeria Bilț-scriitoare, profesor Terezia Filip, preot Radu Botiș - scriitor-redactor șef la Revista ''Mărturii Maramureșene'', stareț Varlaam Coroian, pr. Andrei Mihail Bud, scriitor Gelu Dragoș, poet popular Marița Grigor.
Programul acestei zile a fost cel obișnuit unui asemenea eveniment: deschiderea, binecuvântarea, discursurile organizatorilor și surpriza zilei, care a fost prezentarea pe viu a obiceiului ''Fârtăția'', o legătură frățească, un fel de frăție de cruce între două persoane, obicei de prin satele Chioarei și Lăpuș. Eu m-am bucurat sincer atunci când, prin tragere la sorți, au devenit fârtați cu Vasile Bele, trei prieteni dragi: Octavian Badea, Costică Bandrabur, si Petre Grădinaru. Tot în această zi, am avut un prim prilej de a savura frumoasele dansuri, costume, cântece, atât de bine conservate în Maramureșul istoric, lucruri care au dus faima acestuia în toata lumea. Si, de ce să nu spun, că într-adevăr, autenticul este la el acasă, prin implicarea maramureșenilor în păstrarea tradițiilor. Cei care ne-au prezentat buchetul de tradiții au fost Ansamblul folcloric “Florile Chiuarului” din Săcălășeni, sub îndrumarea lui Viorel Ungur.
A doua zi, o altă zi a surprizelor: am fost anuntați de inimosul Vasile Bele că vom face un tur al Maramureșului, pentru a cunoaște părți din acest loc mirific și, urcând în autocar, la volan se afla o femeie. M-am frecat la ochi...o șoferiță frumoasă și inimoasa, pe nume Rodica. Ne-am salutat și i-am zis “Dumnezeu să te binecuvânteze!”
Am fost cinstiți de organizatori cu o gură de palincă, apoi am pornit la drum ..... peisajul îți tăia respirația. Ne-am oprit lângă o cascadă spectaculoasă, la cabana și popasul “Alex și Mara”, am făcut poze și ne-am bucurat de tulburătoarea priveliște, apoi ne-am continuat drumul până la Sighet, cu scopul de a vizita “Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței”.
Muzeul de la Sighet, amenajat în fosta închisoare politică din Sighetul Marmației, este atât de impresionant încât nu poți să rămâi impasibil și să nu verși câteva lacrimi de durere. M-am rugat pentru toți cei plecați sus la Domnul în chinuri năpraznice, cei care au luptat pentru credință și dreptate. Apoi, la polul opus, am fost conduși la Cimitirul vesel de la Săpânța, unde cele peste 1200 de cruci ne-au dovedit de ce a devenit faimos acest cimitir, unic în lume pentru epitafurile de pe crucile mormintelor viu colorate și picturile naive, reprezentând viața si ocupația persoanelor înhumate. Am aprins lumânări, am zâmbit și am făcut poze.
Un alt popas l-am făcut la una dintre bijuteriile Maramureșului, Mănăstirea Peri, simbolul veșniciei maramureșene, un lăcaș de maici, cea mai înaltă biserică de lemn din Europa. Chiar dacă nu este încă omologată în Cartea Recordurilor (78 de m înălțime), această mănăstire este un monument impresionant, vizibil de la 5 km distanță. Aici, în foișorul de vară, s-au citit poezii creștine și am primit multe informații de la maica stareță. Apoi, am plecat spre Mânăstirea Petrova, un mirific colț al Maramureșului, unde s-a rostit rugăciunea Tatăl Nostru , apoi am mâncat savuroase bunătăți mânăstirești.
Ziua s-a încheiat tot în tabără la Baia Sprie, unde organizatorii ne-au pregătit un alt moment surpriză: nunta maramureșeană. Ne-am bucurat cu toții si am savurat fiecare obicei: gătitul miresei, prezentarea zestrei, gătitul mirelui. Surpriza a constat în faptul că am asistat la ceva real deoarece mirii erau colegi de-ai noștri, dragi sufletului meu, care nu făcuseră la vremea lor nuntă, Limona și Narcis Rusu, surprinși total de alegerea lor ca protagoniști, în scopul oglindirii acestui obicei. Bineînțeles, respectul față de tradiție a făcut ca nașii și socrii să fie aleși tot dintre cei prezenți la eveniment. Distracția a fost una pe cinste, cu dansul găinii, cu dansul mirilor, cu mâncare, băutură si voie bună.
Daca am punctat mai sus doar elementele care țin de ceea ce am vizitat, să nu credeți că nu am țintit scopul nostru, acela de tabără literar – artistică, fapt pentru care, au fost lansări de carte, recitaluri de poezie, spectacole inedite, toate în slujba creatorului, creației și frumosului.
Iar pentru ca bucuria unei astfel de zile sa fie deplină, la finalul serii s-a organizat o tombola cu obiecte maramureșene. Am avut bucuria imensă de a fi câștigătoarea unui splendid și autentic costum maramureșean. Mulțumesc Doamne!
A treia zi a început sub auspiciile unei alte surprize, vizitarea locurilor de baștină ale amfitrionilor, familiei Bele, adică Chiuzbaia. Am vizitat Mânăstirea Chiuzbaia, unde ne-a întâmpinat părintele stareț Varlam Coroian, biserica din Chiuzbaia, unde slujește preotul Andrei Mihail Bud. Pentru ca momentul să fie deplin, în aceste lăcașuri încărcate de spiritul înaintașilor, mulți dintre colegi au recitat versuri creștine, au fost lansări de carte si discuții pe tema acestora, astfel că, momentul a fost unul de înălțare spirituală. Poezia prietenei noastre de peste Prut, Maria Corini, ne-a emoționat până la lacrimi!
Iar în asemenea clipe de înălțare spirituală, nu poți să nu îți aduci aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, așadar, am adus un pios omagiu colegilor scriitori plecați de pe aceasta lume: Valer Popean, Anca Maria David, Tănase Carașca, Ligia Diaconescu, Constantin Triță, Jack Simon.
Maramureșul nu înseamnă doar palincă, gastronomie și tradiții. Maramureșul este o zona minieră din cele mai vechi timpuri. Iar aceasta meseria a devenit si ea o tradiție. Iată de ce, în Chiuzbaia am avut deosebita plăcere de a viziona superbele exponate de flori de mină si obiecte de minerit, expuse la muzeul organizat si întreținut în casa sa de un fost miner și polițist, Romică Breban.
Seara a adus cu ea și finalul taberei Maramureș 2021, astfel că, toți cei prezenți au primit diplome si medalii, pe fundalul și în acordurile Ansamblului “Danțăușii”, coregraf Maria Seraz. Au fost aduse și două torturi înveșmântate cu artificii (făcute de minunata Bianca, fiica familie Bele), ca o încununare a evenimentului dar si ca o promisiune de revedere în anul ce va urma, în aceeași tabără literară.
În viață trebuie să vezi partea frumoasă a lucrurilor. Nu este greu, mai ales că în toate există ceva frumos. Dacă vom ști să privim natura, vom vedea frumusețe şi bogăție. Dacă vom ști să-l privim pe om în adâncurile lui, vom vedea bunătate şi dragoste. Privind astfel viața şi oamenii, devenim noi înșine mai frumoși, mai bogați şi mai buni.
Există oameni care-ţi taie răsuflarea atunci când îşi întind brațele către tine. Sunt cei care nu-şi cer îmbrățișările înapoi, cei care dau şi atât, fără alte obligaţii, fără troc de sentimente, fără risipă de orgolii personale. Există oameni care te simt dar te lasă să crezi că nu ştiu nimic despre tine. Există oameni care doar privind înspre tine îţi dau curaj, inspiraţie, sclipire şi şansă. Există oameni cu care realizezi o legătură extrasenzorială ireversibilă şi irepetabilă, oameni cu aceeaşi vibrație ca a ta, oameni care îţi dau emoţii atât de puternice, doar dacă îi ai în preajma ta. Iar din acest punct de vedere, mă simt binecuvântată de Dumnezeu pentru că am putut fi in preajma unor asemenea oameni, cum sunt: Vasile și Cristina Bele, Gelu Dragoș si Nelu Danci - organizatori excepționali ai evenimentului "Oprește-mă la tine, Maramureș! Oprește-mă în tine, anotimp!"
Cu recunoștință și aleasă prețuire aduc mulțumiri tuturor celor care m-au onorat cu cărți, diplome și medalii, în tabăra literară organizată la Pensiunea Rustic, Baia Sprie.
Mulțumesc Ligii Aeriene Române - Filiala Cluj, președinte, comandor (în rez) dl Popa Stefan, pentru “Diploma de excelență” și pentru volumul de poezii “LACRIMI DE LUMINĂ”.
Mulțumesc “Asociației scriitorilor din județul Tulcea - AEGYSSUS” prof. Petcu Mircea Marcel, președinte, pentru "Diploma de excelență.
Mulțumesc Cenaclului literar “PETRE DULFU” al Căminului Cultural “IOAN BUCIUMAN SPIRIDON” din comuna Satulung, județul Maramureș, prof. Dragoș Gelu, președinte, pentru "Diploma de onoare"
Mulțumiri și dlui Director al Căminului Cultural Satulung, dlui Mihai Zicală.
Mulțumesc mult dnei Mihaela CD și dlui Johnny Ciatlos-Deak, fondatorii Revistei Românilor de Pretutindeni “POEZII PENTRU SUFLETUL MEU”, Editurii “GLOBART UNIVERSUM”, Montreal, Canada, pentru "Diploma de Excelență ".
P.S. Finule, (Vasile Bele, ''fin'' literar) ai o inimă mare, dăruită de bunul Dumnezeu, plină cu BUNĂTATE, har și bucurie! La rădăcina bucuriei se află gratitudinea. Nu bucuria ne face recunoscători, ci recunoștința ne umple de bucurie. Nașa ta literară vrea să-ți mulțumească sincer pentru tot ce ai făcut pentru ea, pentru noi toți, prezenți la magnificul eveniment literar din Maramureș. Eu încă mai visez cu ochii deschiși...aud muzica ...văd dansul ...văd chipurile celor mici și mari, văd locurile superbe ale gliei noastre românești. Doamne, câtă binecuvântare!
Vă îmbrățișez cu drag, pe tine, Cristina, Bogdan , neobosita Bianca și pe mama Ana!
VĂ IUBESC DIN TOATĂ INIMA MEA!

Autor: Olga GRIGOROV VĂDUVA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu