Ce mesaj transmite preşedintele Iohannis când afirmă că: “Statul român a eşuat în misiunea de a-şi proteja cetăţenii.”? Ce vrea să comunice premierul Florin Cîţu când în loc de “adversari” îi numeşte pe cei de la PSD “duşmani”?
Sistemul de putere politică din România este clădit pe doi piloni, pe preşedinte, adică pe şeful statului, şi pe primul ministru, numit îndeobşte şeful guvernului. Fără putere executivă continuă, parlamentul, când un premier este autoritar, devine o anexă a Executivului.
Este Florin Cîţu un prim ministru autoritar sau doar are tendinţe autoritare? Din moment ce a demis doi miniştri fără să se consulte cu partenerii de guvernare rezultă că vrea să fie un şef de guvern autoritar. Este Klaus Iohannis un preşedinte autoritar? Din moment ce ia decizii pe care nimeni nu le bănuieşte, se poate considera un preşedinte autoritar. Funcţia este de aşa natură încât îi conferă preşedintelui o autoritate care transcende Constituţia. În raport cu un cetăţean de rând, dar şi cu un parlamentar, preşedintele are o imunitate absolută. Prin urmare orice ar declara nu poate face decât obiectul criticii din partea mass media. De fapt, ce a vrut să spună preşedintele cu eşuarea statului român? Este statul român “eşuat”? Nu este pentru prima oară când preşedintele foloseşte acest cuvânt. Nu o dată preşedintele a afirmat că “PSD-ul este un partid eşuat”.
Florin Cîţu merge mai departe afirmând despre PSD-işti că sunt duşmanii poporului român.
Chiar şi în politică trebuie să existe nişte limite. Însă aici nu este vorba despre depăşirea limitelor, ci despre o comunicare eşuată. Statul român, prin reprezentanţii de la vârf, nu ştie comunica. Exemplul cel mai elocvent: modul de comunicare în timpul pandemiei. Florin Cîţu nu este un vorbitor bun. Nu-l ajută nici dicţia, nici stilul şi nici maniera. Într-o anumită măsură, din punct de vedere politic, îi sare în ajutor Rareş Bogdan. Asta poate crea invidii, dar deocamdată adversarii politicianului Cîţu sunt alţii. Se vor măsura în cifre la moţiunea de cenzură. Parlamentarii PSD, USR şi AUR au promis că vor vota fără excepţie pentru demiterea guvernului Cîţu.
Este greu de crezut că PNL va convinge 46 de parlamentari de la cele trei partide să nu voteze moţiunea de cenzură. Ceea ce frapează este liniştea preşedintelui Iohannis care lasă să se înţeleagă că are o soluţie post-moţiune prin care îl va menţine pe Florin Cîţu în funcţia de şef al guvernului.
Până la urmă şi asta este o chestiune de comunicare. Nu poţi ascunde informaţii atât de importante pentru o întreagă ţară. Pandemia scoate în evidenţă mult mai pregnant viciile de comunicare ale guvernării PNL. Zilele trecute au fost prezentate cozi de sute de persoane care aşteptau să-şi facă testul de Covid. Erau studenţii de la medicină din Craiova care nu sunt primiţi la cursuri dacă nu s-au vaccinat. Dacă nici măcar studenţii de la medicină nu au fost convinşi să se vaccineze cum poate guvernul acesta convinge cetăţenii mai puţin informaţi despre periculozitatea coronavirusului?
Neputinţa de a comunica este la fel de gravă ca orice altă criză. În timpul guvernului Cîţu comunicarea a devenit o boală letală. Un partid care nu ştie comunica moare indiferent ce programe are în desagă. PNL, în varianta Cîţu, se agaţă de PNRR. Vor veni miliardele de euro în ţară, dar alte miliarde ies. Pentru Apărare din cele 250 de miliarde ale PIB-ului 2% merg pe arme cumpărate de la americani. Asta înseamnă 5 miliarde de euro pe an câştigaţi de alţii, în timp ce industria de apărare a României a fost pusă pe butuci. Aici, într-adevăr, se poate spune că statul român a eşuat.
Cotizaţia României la bugetul UE în perioada 2021-2027 se ridică la peste 15 miliarde de euro. Deci din cele 30 de miliarde ale PNRR-ului vreo 20 de miliarde se întorc de unde au venit. Dacă se mai socotesc şi dobânzile la miliarde de euro împrumutaţi în această perioadă avem în faţă un tablou al României în culori sumbre.
Cum să comunici astfel de lucruri cu zâmbetul pe faţă, aşa cum se învaţă la şcolile de comunicare politică? Guvernul Cîţu cade. În ce domeniu urmează să mai eşueze statul român?
Autor: Dumitru
Păcuraru
Sursa: Informaţia
zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu