luni, 18 octombrie 2021

Un partid în căutare de doctrină

 

Săptămână decisivă pentru USR. Mergând la Cotroceni cu o propunere fermă de a forma un guvern, acceptat de preşedintele Iohannis, Dacian Cioloş joacă o carte mare. Se înţelege că nu era atât de naiv să creadă că PNL va accepta să facă parte din guvernul său. De fapt, Cioloş exact pe refuzul PNL a mizat. Într-o situaţie similară se află USR şi faţă de PSD. Dacă Marcel Ciolacu a refuzat să voteze o moţiune înaintată de AUR şi USR, cu atât mai puţin PSD este dispus să voteze un guvern condus de Cioloş.

Dacă PNL a refuzat să negocieze cu Dacian Cioloş, la fel procedând şi PSD, se înţelege că nici Klaus Iohannis nu era atât de naiv încât să creadă că cele două partide mari vor accepta un guvern USR.

Atunci, pe bună dreptate, se pune întrebarea la ce şi cui îi foloseşte acest joc de-a baba oarba? Principalul beneficiar este USR. Timp de o săptămână Dacian Cioloş a fost cel mai mediatizat politician. Nu este puţin lucru.USR va mai fi în centrul atenţiei până la votul din parlament.

Se crede că premierul desemnat va recunoaşte că nu a putut face o majoritate parlamentară şi nu va merge în faţa parlamentului. Ar fi o mare greşeală. Nu doar Dacian Cioloş a beneficiat de o expunere publică foarte mare, ci şi miniştrii desemnaţi.

Pentru mulţi politicieni este suficient să fie nominalizaţi pentru o fucţie şi sunt deja mulţumiţi. Este ca la premiul Nobel. Nominalizarea în sine este o victorie personală.

Evenimentele din ultima săptămână, puse cap la cap, oferă o rampă de lansare pentru un partid în căutare de doctrină ca USR.

Cu ocazia acestei desemnări pe care toată lumea a luat-o în derâdere, USR a reuşit să prezinte un program de guvernare. De fapt, este un program electoral, având suficiente elemente ca să fie trecut în rândul programelor populiste. Nu cred că greşesc prea mult făcând o comparaţie cu programul lui Liviu Dragnea. Ba pe alocuri îl şi depăşeşte prin promisiuni imposibile.

Cum să nu fii de acord cu propunerea de a nu fi impozitat salariul minim? Dacă, prin absurd, s-ar pune în practică, ar avea de câştigat şi salariatul şi angajatorul. Cel mai greu atârnă pe umerii firmelor mici şi mijlocii supraimpozitarea muncii. De ce să ia statul jumătate din salariul unui angajat? Acum, în pandemie, se vede că statul nu-i poate asigura salariatului nici măcar securitatea sanitară.

Fără îndoială, programul prezentat de USR are părţi foarte atractive. Problema este că partidul lui Cioloş şi Barna nu are un format pentru un program populist bine structurat. Cam sare de la una la alta, fără aparenţa unei logici economice. Mai degrabă USR alunecă spre stânga. Poate din cauza pandemiei.

Cu sau fără votul din parlament, Dacian Cioloş şi-a făcut datoria de şef de partid reuşind să scoată USR din afundătura în care îl plasase Dan Barna. De acum înainte USR poate jongla cu proiectele propuse în aşa-zisul program de guvernare. Ele vor constitui baza viitoarelor negocieri pe care le va avea cu PNL. Desigur, în eventualitatea că PNL va renunţa să-l mai propună prim ministru doar pe Florin Cîţu.

După modul în care l-a tratat pe Dacian Cioloş, premierul demis Florin Cîţu şi-a închis definitiv uşa spre USR. Lipsa lui de tact şi faţă de PSD îl face aproape nefrecventabil. Nu poţi înjura zi de zi un partid pentru ca apoi să-i ceri să vină la masa verde pentru negocieri. Într-un fel şi Florin Cîţu, la fel ca mulţi ani politicieni, se poartă ca nişte băieţandri pe facebook, adoptând în spaţiul public limbajul vulgar al reţelelor de socializare. Puţină diplomaţie nu i-ar lipsi proaspătului lider al PNL.

După pariul aparent pierdut de USR, important este ce va face PNL. Partid care, dacă ne este permis, se comportă ca un adolescent la pubertate.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu