joi, 13 iulie 2023

LITERATURA UNIVERSALĂ ÎN DOLIU - S-A STINS MILAN KUNDERA

 


Marele romancier și eseist francez de origine cehă, MILAN KUNDERA, s-a stins ieri la Paris, în vârsta de 94 de ani, după o suferință intensă.
S-a născut în Cehoslovacia la Brno în 1 aprilie 1929. A făcut parte din elita intelectuală cehă și din mișcarea anticomunistă „Primăvara de la Praga”, alături de Václav Havel. Era deja cunoscut în 1968, prin scrieri eseistice și publicistice sau de teatru, când tancurile sovietice intrau cu brutalitate în mulțimea de manifestanți de la Praga. Înăbușirea Primăverii de la Praga îi aduce lui Kundera excluderea de la Catedra de literatură universală a Academiei de Film. Cărțile sale au fost apoi eliminate din toate bibliotecile Cehoslovaciei. Nu mai avea drept de semnătură. În 1970 este exclus din partid.
Milan Kundera a traversat secolul XX cu întreg tumultul și încordările lui, din care a extras idei și inspirație pentru romanele sale. A trăit în miezul „acestui ev aprins” traversând Europa de la sistemul socialist-comunist totalitar și abuziv la capitalismul occidental, de la statutul de membru de partid, adoptat cu fervoare în tinerețe, la cel de disident și apoi de opozant în exil și de scriitor de anvergură europeană și universală. În 1975 fuge din Cehoslovacia la Paris unde se va stabili definitiv, primind cetățenia franceză în 1981. Și-a scris opera în limba cehă și în limba franceză, după stabilirea la Paris.
Opere scrise în cehă:
Gluma, roman;
Iubiri caraghioase, nuvele;
Viaţa e în altă parte, roman;
Valsul de adio, roman;
Cartea râsului şi a uitării, roman;
Insuportabila uşurătate a fiinţei, roman;
Nemurirea, roman
Opere scrise în franceză:
Jacques şi stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot, teatru;
Arta romanului, eseu;
Testamente trădate, eseu;
Lentoarea, roman;
Identitatea, roman;
Ignoranţa, roman;
Cortina, eseu în şapte părţi;
O întâlnire, eseu 1 aprilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu