luni, 31 iulie 2023

Sondaj World Vision: 45,8% dintre adolescenți cred că profesorii lor nu sunt pregătiţi să le vorbească despre cum se pot feri de abuzurile sexuale

 

Aproape unu din doi adolescenţi (45,8%) crede că profesorii lui nu sunt deloc pregătiţi să-i vorbească despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiţi doar într-o mică măsură. Acesta este doar unul dintre rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj realizat recent de către fundaţia World Vision România lansat în cadrul conferinţei ,,Cum protejăm copiii împotriva abuzurilor sexuale?”.

În acelaşi eveniment, care a avut loc pe 28 iulie 2023, au fost lansate ghidurile pentru copii, părinţi şi profesori care au ca scop prevenirea violenţei sexuală, dar şi a altor tipuri de violenţă precum cea din mediul online.

Sondajul World Vision România arată şi că nivelul de încredere la adresa părinţilor este scăzut. Unu din trei elevi (33%) crede că părinţii săi nu sunt deloc pregătiţi să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiţi doar într-o mică măsură.

Totodată, mai mult de unu din zece adolescenţi (13%) se consideră deloc informat sau doar puţin informat despre cum se poate feri de potenţiale abuzuri sexuale.

În acest context al lipsei de informare în rândul copiilor, adolescenţilor şi adulţilor care sunt cel mai aproape de cei mici, World Vision România a desfăşurat proiectul JUSTinACT, un proiect prin care fundaţia, în parteneriat cu VeDem Just, şi-a propus să crească gradul de conştientizare referitor la abuzurile la adresa copiilor, în special cele de tip sexual sau petrecute în spaţiul online.

La chestionarul aplicat online au răspuns 181 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, dintre care 73% sunt din mediul rural.

„Scopul proiectului a fost, pe de o parte, să ajute copiii şi adolescenţii să înţeleagă ce drepturi au, cum să se protejeze şi cum să raporteze un abuz. Fie că sunt ei victime sau prietenii ori colegii lor. În acelaşi timp, proiectul s-a concentrat pe formarea celor care fac parte din cercul restrâns al copiilor – părinţi şi profesori – adulţii de încredere care pot acţiona dacă ceva este în neregulă. Datele noastre arată că 42% dintre adulţi nu ar şti ce să facă în cazul unui abuz sau neglijare a unui copil în comunitatea lor, iar 30% dintre profesori nu ar raporta un abuz, în majoritatea cazurilor pentru că nu au dovezi. Este foarte clar că adulţii se simt singuri şi neputincioşi, nu ştiu cum să procedeze când se confruntă cu situaţii de abuzuri care implică copii”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Proiectul JUSTinACT s-a defăşurat din luna mai 2022 până în iulie 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu