miercuri, 26 iulie 2023

Mulţumim din inimă partidului!

 


Dacă ascultăm știri sau progrese tehnice vedem că la astfel de știri mintea noastră a evaluat mult, ajungându-se la inteligența artificială, dar social, suntem cam în  urmă.  Ce ne împinge înapoi?! Două cauze ar fi mai frecvente. Lipsa conducătorilor  pentru cultivarea sentimentelor umane. De ce să respecte Bibia și etica ? Iar cel mai grav este  faptul că  atitudinea de dispreț este foarte accentuată. În ce mod? Politic, profesional, decalajul de vârstă și  pur și simplu munca femeilor  sub orice formă și, mai ales economic.  

    Stimați  cititori,  zilele acestea, când altădată era serbătoare Națională, întîmplător am auzit o discuție, stupidă purtată de niște indivizi,  nu au știut și probabil nu știu nici astăzi, ce este meseria de miner. 
    Un răspuns  ar fi, că  sunt meseriași care sap sub pământ, au ridicat  municipiul care azi este BAIA MARE, dar și cei care prin munca lor plăteau în aur  dijmele ”boierilor”, jafurilori, dar apărau și localitățile de baștină  și spre cinstea lor la 1714 au distrus ultima hoardă de tătari zaporojeni, cuplați cu  moldovenii domnului Mihai Racoviță. De atunci acest pămînt n-a mai fost invadat până la  al Doilea Război Mondial și cei ce ne-au pângărit atunci cu un cimitir  frumos, la Vișeul de Sus. 
    Dar pentru noi  iubiți  concitadini, scopul  acestui  dureros eveniment (mutarea monumentului din curtea școlii pe un teren „onorabil”) 
    În anii 50-6o când masa pe o zi a unui elev la școala profesională  era de 1,05 lei, când domnul Roncea Nicolae era  Ministrul Minelor,  Domnia Sa văzând că Școala Minieră a fost înființă în anul 1864 abia avea o clasă cu 35 de elevi... Domnia Sa  a făcut  fel de fel de memorii și cu  banii strânși a realizat prin sculptorul Mihai Coșan un fost elev a lui Vida Gheza, acest monument ”Minier odihnindu-se”  a fost ca o minune. A crescut imediat numărul elevilor cursanți la 365, chiar din anul următor, dar ”minunea” a fost că acel monument a fost ca niște moaște, deoarece a fost văzut de oamenii din 4 regiuni ale țării.  A trecut 159 de ani  și DISPREȚUL celor care zic că ne conduc, a permis  unor „veleitari” mutarea celui mai fumos și scump monument  dedicat mineritului să-l  ARUNCE  nu chiar la  gunoi, ci pe ”Câmpul Gâștelor”. 
    Unii au crezut că a fost  pus pentru cinstirea făptuitorilor acestui oraș, dar nu, este disprețul politicenilor față de CLASA  MUNCITOARE.
    Răspund și la întrebarea celor  care purtau ”discuția prostească”. Mineri sunt și vor fi cât Pământul nu ne livrează în piețe bogățiile sale... Cea ce nu știe lumea dacă nu a citit „Germinalul” că am avut și femei mineri, care datorită faptului că uneori  erau pur și simplu ”înghițite” de pământ,  ei ne sunt ”morții fără morminte” și fără statui... 
    Tragic este faptul că în 1956 ”ultimul miner  femeie” era lelea Floarea , peste ea căzut un bolovan echivalentul  Piramidei lui Keops și puteți să vă imaginați că nimeni nu va afla cum era Minerul-Lelea Floarea din Rodna. 
    Acum să nu mai vorbim de cei 12 morți de la Șuior,  dar nici despre această nesimțire care deja a devenit simbol Național, acest monument este foarte valoros în cultrure nației și-i făcut  și din banii elevilor.
     VĂ FELICIT DRAGI TOVARĂȘI !

Toma GROSS  ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu