luni, 27 august 2012

Cercul literar al Ligii Scriitorilor Maramureş s-a întrunit a doua oară


 Sub egida „Atelier Literar”, într-o prezenţă numeroasă, membrii Cercului literar al Ligii Scriitorilor din Maramureş, afiliat la Cluj Napoca au avut cea de-a doua întâlnire de la înfiinţare. Pentru început, dr. Mihai Ganea, preşedintele filialei a prezentat un scurt filmuleţ cu fetiţa de clasa a II-a Ruxandra Tripa care scrie poezie, după care a vorbit despre complexitatea romancierei Teresia Bolchiş Tătaru un alt romancier maramuresean, Milian Oros, vicepreşedinte al ligii.
    Doamna Teresia Bolchiş Tătaru a reamintit celor de-o vârstă cu dumneaei şi le-a spus în premieră celor tineri despre perioada grea trăită de dânsa în perioada sovietizării ţării. Şi-a amintit cu nostalgie de tânărul absolvent Augustin Cozmuţa de la filologie cu care s-a întânit la Cenaclul literar „Nord” unde Domnia sa a făcut „ucenicia” în ale scrisului, în prezenţa unor personalităţi remarcabile, cum ar fi Alexandru Ivasiuc, V.R. Ghenceanu, Mihai Olos, ş.a.
   A citit apoi două fragmente din creaţia proprie, iar subsemnatul am citit o scurtă biografie a romancierei spre surprinderea ei. La îndemnul eseistei Virginia Paraschiv, moderatorul manifestării a luat cuvântul Vasile Morar, un alt vicepreşedinte al ligii, care în cuvinte alese a afirmat despre doamna Teresia Bolchiş Tătaru că „valorile dânsei sunt şi valorile mele, ceea ce mă face să cred că lumea mai poate fi schimbată în bine” şi că „Teresia Bolchiş este o conştiinţă a timpului său, aşa cum trebuie să fie un scriitor adevărat”. Au mai recitat sau vorbit pe seama romancierei criticul literar Augustin Cozmuţa, ziaristul şi poetul Dragomir Ignat, tinerii Tabita Pop şi Alexandru Potcoavă, ş.a.
     În partea a doua a întalnirii ne-a recitat din volumul recent tipărit „Open de dor” la Editura Alexandria Publishing House, poetul Ioan Matenciuc din Siret. Acesta n-a venit cu mâna goală ci cu mai mulţi tineri folkişti care pur şi simplu au încântat asistenţa, adică a mers cântecul şi mesajul la sufletul omului. Îi amintim aici pe trupa „Icarus” formată din Andrei Cicioc şi Bogdan Punghireoc, Grupul „Zări” alcătuit din Ioana Pânzariu şi Leonard Luţia, craioveanul Bogdan Grosu şi nu în ultimul rând poetul şi folkistul ... Ioan Mateiciuc.
      A fost o întâlnire la fel de reuşită ca şi prima ceea ce dovedeşte faptul că dr. Mihai Ganea nu se joacă când afirmă că „vreau să aduc valoarea şi tinerii în atenţia Ligii, să-i ajutăm să-şi publice creaţiile”.
     Ca fapt divers să mai spunem că invitaţi ai „Atelierul Literar” din 18 august 2012 au fost scriitoarea Florica Bud, preşedintele Cenaclului Scriitorilor din Maramureş şi poetul Nicolae Scheianu Păuna, secretarul aceluiaşi for literar.

                                                                                 Gelu  DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu