joi, 16 august 2012

DE SUB "CODRU" ŞI NU NUMAI


UNELE "HOBY-URI " POLITICE ŞI FUNCŢIILE, MAI PUŢIN CREAŢIILE LITERARE, ÎI ÎMPING CA UN IUREŞ PE UNII LITERAŢI, ÎN ISTORIA LITERATURII ROMÂNE ŞI ÎN DIFERITE INSTITUŢII ŞI CERCURI CULTURALE.

    Nu ştiu  câţi "metri cubi" de poezii am citit în viaţa mea dar am scris până acum "numai" 4 volume de poezii, puţine pe lângă câte au scris unii dintre poeţii care au trăit şi care mai vieţuiesc printre noi. Nimic foarte important până acum,dar pot să spun că poeziile pe care le-am citit până acum le-am apreciat în sinea mea într-un oarecare mod, strict numai după calitatea lor literară, fără să le dau nici cu indulgenţă un "calificativ " mai bun prin aspectul că autorul acestor poezii este fie politician, medic, procuror, avocat, senator, ministru, director sau cu altă funcţie mai modestă.
La şcoală am învăţat că un anumit scriitor a intrat  sau trebuie să intre în "Istoria Literaturii Române" şi în memoria cititorilor, prin textele pe care le-a scris nu prin funcţiile sale. În ziua de azi  unele "hoby-uri" politice sau funcţiile, mai puţin creaţiile literare, îi împing ca un iureş pe unii "literaţi" în Istoria Literaturii Române şi în unele instituţii şi cercuri culturale.
Eu am citit în urmă cu aproape un deceniu, poeziile unui poet nominalizat la Premiul "Nobel" pentru  literatură, şi mi-au plăcut deosebit de mult, adică vreau să spun că poeziile respective au calităţi literare extraordinare. Spun asta fără să ştiu nici măcar acum,(şi fără să-mi pese ) ce funcţii a avut sau are pe lângă calitatea de literat, poetul respectiv!
  Când lecturez creaţiile literare ale unui oarecare scriitor, nu o fac pentru faptul că scriitorul respectiv mai are o îndeletnicire fie de politician, procuror, profesor, senator, medic, cleric, etc, ci pentru a analiza calităţile sau "pseudocalităţile"  textelelor  sale.

                                                                             VASILE DAN MARCHIŞ




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu