joi, 30 august 2012

Băsescu a rămas preşedintele laşilor


Chiar daca ambele tabere beligerante si-au clamat victoria dupa ce au fost anuntate primele rezultate partiale, noi sustinem ca SCOPUL in sine al acestui Referendum nu a fost atins in niciun fel.
In momentul de fata, dat fiind faptul ca aproape 9 milioane de romanii au votat clar impotriva intoarcerii lui Basescu la Cotroceni, adica aproape 86% din oameni s-au pronuntat fatis impotriva lui, putem spune fara teama de a gresi ca Presedintele se intoarce pe usa din dos in scaunul tapitat.
Din aceasta perspectiva vorbim de o legitimare a demersului USL, a rezultatelor obtinute de aceasta alianta la alegerile locale, dand, totodata, si o anumita garantie pentru castigarea alegerilor la parlamentarele ce stau sa inceapa.
Pe de alta parte, chiar daca basescu isi rade in barba, nu cred ca linistea are de ce sa-l cuprinda.
Cand atatia oameni iti spun raspicat – prin vot, nu prin tertip legislativ – ca nu te mai vor, nu cred ca mai potri vorbi si in numele lor.
Accentuez asta deoarece acest Referendum a aratat o Romanie impartita in trei. Una este Romania constienta, democratica, responsabila, adica cea prezenta la vot, una care a infruntat caldura si nesimtirea, sabotajul.
Alta este Romania lasa, cea care a fost, de aceasta data, formata din unguri suparati ca UDMR nu mai este in fruntea bucatelor si din oameni iresponsabili, alesi care au ajuns sa fie caftaniti dupa un vot, dar care acum au gasit de cuviinta, cica in numele democratiei, sa-i indemne pe oameni sa nu meraga la vot.
Paradoxal, cea de-a treia Romanie este cea indiferenta, una poate scarbita, sigur si inconstienta de ceea ce inseamna votul unui om, vot singular care, in SUA, spre exemplu, adecis pana acum nu mai putin de patru presedinti.
In acest context, dupa mintea si calculele lui si ale acolitilor sai, Basescu sustine ca este legitim ca el sa se intoarca la Cotroceni numai pentru ca s-au agatat cu disperare de o chichita avocateasca – una facuta de PDL! – numai pentru ca oamenii au stat acasa.
Ei sustin ca daca sunt mai multi cei care au stat acasa decat cei care s-au prezentat la vot, este normal ca el sa mai poata face inca o baie in Vila Dante.
Pai, daca e sa aplicam acelasi fir logic momentului in care el a devenit presedinte cu 5,2 milioane de voturi, n-ar fi trebuit sa fie deoarece, daca adunam voturile lui geoana cu cele ale celor care au stat si atunci acasa…
In acest context, Basescu nu mai are legitimitatea morala sa ne mai reprezinte pe plan extern.
Totusi, in vasta sa nesimtire, nu-si va da demisia de oanoare, deoarece nu are asa ceva nici el, precum si nici cei din jurul sau.
Oare cum sa te mai simti presedinte cand tu ai fost ales de numai 5,2 milioane de oameni si cand, numai dupa doi ani de zile, aproape 9 milioane nu te mai vor?!
Una peste alta, revenind la Referendumul in sine, sa nu uitam ca acesta a avut ca scop obtinerea unui raspuns majoritat in Romania, adica cati sunt pentru demiterea lui basescu si cati impotriva.
Acest scop in sine n-a fost atins, fapt ce ne permite sa luam in calcul o refacere a lui.

                                                                  Ioan Romeo Roşiianu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu