marți, 28 august 2012

Sfaturi medicale - Cele mai sănătoase alimente pentru oase


Uleiul de masline este cunoscut pentru beneficiile sale asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange, dar la fel de bine functioneaza si pentru intarirea oaselor, a parului si a unghiilor.
O echipa de cercetatori spanioli a examinat 127 de barbati cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, care aveau o dieta mediteraneana, observandu-se ca erau considerabil mai feriti de osteoporoza fata de cei care nu includeau uleiul de masline in alimentatie, conform Huffington Post.
In afara de acest aliment, iata ce alimente te mai ajuta sa ai un schelet solid:
Soia
Soia este foarte bogata in proteine, continand si calciu. Un adult are nevoie, in medie, de 1.000 mg de calciu zilnic.
O jumatate de cana de tofu fortifiat cu calciu contine in jur de 25% substanta activa. O cana de boabe de soia are 261 de miligrame de calciu, plus 108 mg de magneziu.
Peşte gras
Laptele, branza, iaurtul si tofu nu fac mare lucru fara o doza de vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Majoritatea adultilor au nevoie de 600 UI de vitamina D zilnic, potrivit Institutului National de Sanatate. Cercetatorii spun ca femeile care isi iau 500 UI pe zi sunt cu 40% mai ferite de fracturi de sold decat restul.
O portie de 100 de grame de peste gras, precum somonul, iti ofera 450 UI de Vitamina D. O cutie de sardine are 178 UI si 100 de grame de ton in conserva are 70 UI de Vitamina D.
Cereale fortifiate
Multe produse destinate micului dejun vin fortifiate cu vitamina D. Pentru beneficii maxime, ia o asemenea marca de cereale, astfel incat sa incepi ziua cu macar 10% din necesar.
Migdalele
Nucile si migdalele, la fel ca uleiul de masline, sunt bogate in grasimi esentiale si constituie o parte importanta dnin dieta mediteraneana. O portie de circa 30 de grame de migdale iti ofera 80 mg de calciu, dar si aproape 80 mg de mageziu, un alt element cheie pentru oase puternice.
Legume cu frunze verzi
Vitamina K, continuta de acestea, ajuta foarte mult la formarea unor oase sanatoase, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Tufts. Consuma napi, spanac, varza si ale asemenea legume.
Adultii ar trebui sa consume intre 90 si 120 mcg de vitamina K pe zi. Un nap crud contine 547 mcg si o cana de spanac 145.
Cartofii
O dieta bogata in potasiu ajuta, de asemenea, la o mai buna absorbtie a calciului in organism. Un adult are nevoie de aproximativ 4.700 mg de potasiu zilnic. Un cartof rosu mediu, cu coaja, are 542 mg de potasiu, iar unul alb 751 mg.
Bananele
Bananele sunt cunoscute ca fiind o adevarata "mina" de potasiu, asa ca iti ajuta inclusiv sistemului osos. Un singur fruct are 422 mg de potasiu.
Suc de portocale
Cauta in comert suc de portocale fortifiat cu vitamina D, care te poate ajuta sa ai un mic-dejun gustos si sanatos. Chiar si daca nu gasesti un asemenea sortiment, banalul suc de portocale obtinut acasa, prin stoarcerea fructelor, iti va ajuta corpul sa absoarba mai bine calciul.Preluare Ziare.Com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu