duminică, 19 august 2012

EDITORIAL - Tupeu de demnitar maghiar


Culmea tupeului manifestata de Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe: "Guvernul României să ia în considerare finanţarea Universităţii private maghiare Sapientia"
Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt consideră că Guvernul României ar trebui să finanţeze, alături de cel al Ungariei, lucrările la o nouă facultate privata a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, după ce instituţia a primit acreditare din partea autorităţilor române în 2010.
"Această universitate privată cu predare în limba maghiară dinTransilvania, Sapientia, serveşte la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare. Guvernul Ungariei are ca obiectiv intenţia clară
ca sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia să fie finalizat până în toamna anului viitor. Pornind de la ideea că
între România şi Ungaria există un acord bilateral care stipulează faptul că, după acreditarea Universităţii Sapientia, Guvernul României
va lua în considerare finanţarea acesteia, Guvernul Ungariei crede în posibilitatea unei finanţări descrescătoare, iar o sumă crescătoare să vină în completare de la Guvernul Romaniei" a spus diplomatul de la Budapesta.

E imposibil ca domnul secretar de stat sa nu stie ca in Romania statul nu finanteaza invatamantul privat.
In acelasi timp, daca Guvernul de Budapesta are bani de investit in scoli private ii aduc la cunostinta faptul ca in Romania exista zeci de scoli publice de stat (gradinite, sc generale, licee) cu predare in limba maghiara care au nevoie de investitii majore. Poate ca Guvernul ungar ar trebui sa isi concentreze atentia si in aceste locuri. Pana acum Guvernul Romaniei a investit si investeste sume considerabile in invatamantul de stat public.
Privatul are tot dreptul sa isi finanteze si dezvolte afacerea. Statul trebuie sa aiba grija de toti cetatenii acestei tari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu