joi, 20 iunie 2013

ANCHETĂ: Ce cărți citesc bloggerii?

Mărturisesc că din dorinţa de a vă face să înţelegeţi mai bine ce înseamnă noţiunea de “blogger” (pentru cei care nu au nicio idee), am încercat să caut o definiţie cât mai amplă şi mai corectă a acestui cuvânt. Dar cum în DEX nu există (încă) nici cuvântul “blogger”, dar nici “blogăr” şi, cum nici în rândul bloggerilor nu există o definiţie exactă, ci fiecare explică în felul lui ce presupune această meserie, vă propun să vizitaţi blogurile fiecăruia dintre cei de mai jos. Citind articolele scrise de ei, dar şi CV-ul lor, vă veţi face cu siguranţă o părere (bună, cred eu) despre ei şi meseria lor.
 Într-o altă ordine de idei, ţelul acestei anchete este de a aduce la suprafaţă preferinţele în materie de literatură a unei alte categorii de oameni, bloggerii (da, ei se pot delimita foarte bine într-o categorie). Ordinea în care i-am enumerat este aleatorie, deşi, dacă aş fi putut, i-aş fi postat în cap de listă pe fiecare dintre ei. De la cărţi despre politică şi culisele ei până la cărţi de beletristică, de la cărţi despre sport şi până la cărţi de management sau PR, fiecare dintre ei a avut două sau trei opere de menţionat pe care ni le recomandă cu caldură. Aşa că să nu mai lungim vorba şi să urmărim recomandările făcute.
                                             Cristian China BIRTA
 I se spune Chinezu (ghici de unde-i vine porecla!) şi îşi începe descrierea cu prezentarea familiei: soţia, Adina; copiii, Patricia, Mara şi Alex; bichonul, Luna. Îi place rugby-ul, berea (ca aproape oricărui blogger) şi sportul. Din 2012 este asociat cu Vlad Dulea în Blogal Initiative SRL (blogalinitiative.ro). A lansat sportlocal.ro (2008)politicalocala.ro (2009) maramureseni.ro (2010) şi…blogdebere.ro (2011). Dar despre toate astea şi ceva mai mult puteţi afla accesând blogul său, chinezu.eu, blog pe care scrie din 2007. Chinezu spune cam aşa:
 Mi-e foarte, foarte greu să fac un top 3 al cărţilor mele preferate. Pentru că simt că aş comite o crimă de lezlecturitate. Pentru că orice carte aş alege aş nedreptăţi o alta. Şi nu pot face asta, chiar nu pot. Aş putea să îti spun despre monumentala Istorie Romană a lui Mommsen, dar aş putea să îţi spun şi despre Cei trei muşchetari ai lui Dumas (ştiu pasaje pe de rost din ea, a fost cartea copilăriei mele, cum să o dau la o parte?). Aş putea să îti spun despre formidabila Amintiri din Casa Morţilor a lui Dostoievski, dar şi despre impresionanta Oscar şi Tanti Roz a lui Eric-Emmanuel Schmitt. Aş putea să îţi spun despre magnifica serie Fundaţia a lui Asimov, dar şi despre apăsătoarea Cevengur de Platonov. Vezi, dacă mă porneşti, nu mă mai opresc!

 Aşa că o să fac un Top 3 al cărţilor pe care le-am citit relativ recent şi care m-au impresionat şi care încă îmi sunt proaspete în minte. Îţi dau titlurile însoţite de câte un fragment din părerea mea despre fiecare dintre ele, aşa cum am scris pe Republica Culturală Chineză, secţiunea culturală a blogului meu. Preluare https://twitter.com/chinezu/status/346567989031751680?refsrc=email

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu