joi, 13 iunie 2013

Mircea Crişan, mereu între Dumnezeu şi femeie

La doar trei luni de la prezentarea publica a celui de-al doilea volum de poezii, tanarul poet (si jurnalist) Mircea Crisan revine in atentie cu o noua carte, foarte potrivit intitulata “Intre Dumnezeu si femeie. Intotdeauna” (Editura Limes).
Evenimentul, moderat de dr. Ioan Marchis, artist plastic si prieten al scriitorilor, a avut loc luni, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu”, in prezenta familiei, prietenilor si apropiatilor autorului. Au vorbit, cu aceasta ocazie, printre altii, Zamfir Ciceu, presedintele Consiliului Judetean Maramures, parintele Cristian Stefan, duhovnicul lui Mircea Crisan si reprezentant al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului (volumul de poezii cuprinde, in introducere, un interviu realizat de Mircea Crisan cu IPS Justinian, dar din motive de sanatate acesta nu a putut fi prezent la lansare) si prof. univ. dr. Cornel Munteanu,fost profesor al poetului. Dr. Marchis a asemuit poezia lui Mircea Crisan, aflata intr-o curgere continua, fara oprelistile exercitate de titluri, cu opera lui Constantin Brancusi: “Mircea Crisan se afla intr-o valtoare interesanta a unei poezii continue, precum Coloana Infinitului (sau Coloana Nesfarsitului, cum a numit-o Brancusi), care atunci cand se termina isi gaseste motivatia de a incepe”.
Sculptorul l-a numit pe Mircea Crisan “un mare artizan al cuvantului”, remarcand in volumul al treilea “un progres incredibil: i s-au limpezit cuvintele, frazele, intelesurile”, iar “poezia are ritm, chiar daca nu are rima”. “Mircea Crisan se afla intr-o zbatere postmoderna foarte interesanta, alternand intre parasirea sacrului si recuperarea sacrului. El are pretentia ca fantezia lui sa ii poata recontura realitatea, care dupa aceea influenteaza din nou poezia. Latura filosofica se contureaza tot mai mult in poezia lui Mircea Crisan; in aceasta carte, intr-adevar, el nu mai doreste sa fie la moda, ci doar sa comunice”, a mai remarcat dr. Ioan Marchis. Poetul a marturisit ca “aceasta carte s-a scris singura, pentru ca, pentru mine, starea de creatie si starea de rugaciune sunt aproape sinonime”. “Am spus ca am reusit sa desavarsesc poezia de la carnal la spiritual, dar, de fapt, poezia m-a ajutat sa ma inalt spiritual, pentru ca omul se aseamana cu Dumnezeu cand iubeste si cand creeaza, cum spune IPS Justinian”, a mai spus Mircea Crisan. Acesta a daruit fiecaruia dintre cei prezenti cate o carte, iar in final si-a invitat oaspetii la o mica agapa.


                                                                     Anca GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu