marți, 18 iunie 2013

Temperaturi tropicale în România !

Ministerul Sănătății a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică și Serviciilor de Urgență să aplice planurile pentru zilele caniculare și să crească numărul ambulanțelor acolo unde sunt mai multe solicitări. De asemenea, împreună cu autoritățile locale, urmează să se amenajeze mai multe puncte de asistență medicală.
Vremea este într-un proces accelerat de încălzire. În următoarea perioadă vor fi temperaturi maxime între 26 și 34 de grade Celsius, cele mai ridicate fiind în Câmpia de Vest și în Câmpia Română. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în Moldova, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali. Izolat vor fi și ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.
Explicația caniculei
Vremea caniculară este pusă pe seama unui val de aer cald tropical nord-african care trece peste jumătatea de sud a Europei. 
Temperaturile ar putea scădea ușor începând de joi, însă vremea rămâne la fel de călduroasă. Ploi scurte ar putea apărea în weekend, mai ales în jumătatea de vest a țării. Acestea vor fi cu descărcări electrice.
Vremea în luna iulie vine cu temperaturi de caniculă, meteorologii anunţând valori termice peste cele normale pentru mijlocul verii, îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. Ploile aproape că vor lipsi în această perioadă, cantităţile de precipitaţii situându-se sub normele climatologice.
Recomandările medicilor pentru vreme caniculară
Ministerul Sănătății recomandă persoanelor care au probleme de sănătate să evite plimbările prin soare între orele 11.00 și 18.00. Medicii recomandă să se bea cel puțin doi litri de apă în fiecare zi, de fiecare dată când apare senzația de sete.
De asemenea, medicii recomandă consumul în fiecare zi de fructe și legume proaspete, în special cele care conțin cantități importante de apă. Trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, întrucât favorizează dezhidratarea. Nu sunt recomandate nici cele care au conținut ridicat de cofeină inclusiv cafea!


                                                                    Cristian Laurenţiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu